"Prašome atleidimo dėl abejingumo tokiai daugybei brolių ir seserų", - pontifikas sakė aukodamas mišias netoli uosto Lampedūzos šalyje per pirmąją savo oficialią kelionę už Romos ribų nuo jo išrinkimo šių metų kovą.

Kalbėdamas vietoje, iš kurios matosi dešimtys likimo valiai paliktų laivų, kuriais pasinaudojo migrantai, Pranciškus pagerbė šimtų pabėgėlių, kurie kasmet žūva mėgindami pasiekti Europą, atminimą, ir sakė atvykęs į Lampedūzą "iš naujo pažadinti sąžinių".

"Gerovės kultūra mus verčia galvoti (vien) apie save, daro mus nejautriais kitų verksmui", - pabrėžė Šventasis Tėvas, pasisakydamas už "brolišką atsakomybę" ir smerkdamas "abejingumo globalizaciją".

Vėliau pirmadienį jis taip pat pasveikino musulmonus migrantus su šventojo pasninko mėnesio Ramadano pradžia ir sakė, kad Katalikų Bažnyčia yra jiems artima "jūsiškėse oresnio gyvenimo paieškose".

Popiežius aukojo mišias naudodamas kryžių ir taurę, pagamintus iš medienos, paimtus iš palaikių žvejybos laivų, kuriais dažniausiai atplaukia migrantai, ypač iš Libijos ir Tuniso. Lampedūzos pakrantėse riogso dešimtys tokių apleistų laivų.

Improvizuotas mišių altorius taip pat buvo pagamintas iš žvejybos valties.

Katalikų pasaulio lyderis anksčiau buvo išplaukęs į jūrą pakrančių sargybos laivu ir nuleido į vandenį vainiką, pagerbdamas pakeliui žuvusius migrantus.

Apsuptas dešimčių žvejybos laivelių ir jachtų, pontifikas iškilmingai peržegnojo jūrą toje vietoje, kur nuskendo vienas iš daugelio pabėgėlių laivų.

Pranciškus taip pat susitiko su maždaug 50 neseniai į salą atplaukusių atvykėlių, tarp kurių buvo daug jaunų Eritrėjos piliečių, sakydamas: "Melsimės už tuos, kurių nebėra su mumis."

Vienas jaunuolis sakė popiežiui: "Daug iškentėjome, kol pasiekėme šią ramią vietą, tačiau dabar turime pasilikti Italijoje. Norėtume, kad kitos Europos šalys mums padėtų."

Pagal Europos Sąjungos (ES) taisykles prieglobsčio prašantys asmenys turi likti šalyse, į kurias jie pirmiausiai atvyko, o be palydovų keliaujantys nepilnamečiai dažnai įstringa Lampedūzoje daugeliui mėnesių, laukdami, kol bus perkelti.

Neformalų naujojo popiežiaus stilių atspindėjo ir ši kelionė, kurioje buvo mažiau pompastikos, būdingos Katalikų Bažnyčios vadovų vizitams.

Šįkart Šventasis Tėvas nesusitiko su politikais arba Bažnyčios hierarchais, o po salą važinėjo automobiliu "Fiat", išsinuomotu iš vieno vietos gyventojo, nenaudodamas specialaus "papamobilio".

Apie šį vizitą buvo paskelbta tik praeitą savaitę, nors yra įprasta, kad popiežiaus kelionės organizuojamos po kelis mėnesius.

Kelios valandos prieš nusileidžiant Pranciškaus lėktuvui, Lampedūzą pasiekė dar vienas laivas su 166 migrantais, papildęs virtinę kitų, kuriais žmonės spruko iš Šiaurės Afrikos nuo neramumų, prasidėjusių 2011-aisiais nuvilnijusių Arabų pavasario revoliucijų.

Vatikano migrantų reikalų departamento vadovas kardinolas Antonio Maria Veglio sakė turintis vilčių, kad šis vizitas paskatins "konkretų susirūpinimą ir solidarumą, siekiant pagerinti padėtį, kuri tapo nežmoniška ir nepriimtina".

Popiežius taip pat pagerbė vietos bendruomenę - daugiausiai žvejyba ir turizmo sektoriaus aptarnavimu besiverčiančius 6 tūkst. žmonių, gyvenančių 20 kvadratinių kilometrų saloje.

Šventasis Tėvas gyrė lampedūziečių pagalbą ir pakantumą, kurie jie rodo atėjūnams.

Pastarosiomis savaitėmis atvykėlių srautas Lampedūzoje padidėjo dėl pagerėjusių orų. Šiemet jau atplaukė apie 4 tūkst. žmonių - triskart daugiau negu per tą patį laikotarpį 2012 metais.

Tačiau šie skaičiai vis tiek daug mažesni nei per migracijos piką 2011 metais, kai vos per kelis mėnesius atvyko dešimtys tūkstančių žmonių, pašlijus Šiaurės Afrikos valstybių sienų kontrolei po Arabų pavasario sukilimo.

Nuo 1999 metų į Lampedūzą atvyko per 200 tūkst. žmonių, todėl ši sala tapo vienais iš pagrindinių neteisėtos migracijos į Europą vartų.

Jungtinių Tautų (JT) aukštosios komisarės pabėgėlių reikalams biuras nurodė, kad šiemet mėgindami pakliūti į Europą iš Šiaurės Afrikos žuvo jau apie 40 žmonių, kurių dauguma nuskendo. Tuo tarpu praeitais metais žuvo arba dingo apie 500 migrantų.