Lonas Snowdenas, rašydamas su pilietinių laisvių teisininku Bruce'u Feinu, pasitelkė Amerikos revoliucijos dvasią, gindamas savo sūnų dėl "atsisakymo nusilenkti vyriausybės nusikaltimams ar neteisybei".

30 metų E. Snowdenas tarptautinį triukšmą sukėlė praėjusį mėnesį, kuomet, kaip Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas, atskleidė detales apie JAV žvalgybos programas, pagal kurias renkami telefoniniai ir interneto duomenys.

E. Snowdenas tebėra įstrigęs Maskvos oro uosto tranzitinėje zonoje. Jis prašo politinio prieglobsčio įvairiose valstybėse, kad nepatektų JAV valdžiai, kuri jam pateikė kaltinimus šnipinėjimu.

Tėvas pareiškė savo paramą sūnui ir sakė: "Tu esi šių laikų Paulas Revere'as, kviečiantis Amerikos žmones stoti prieš didėjantį tironijos pavojų ir vienos institucijos vyriausybę".

P. Revere'as buvo Bostono sidabrakalys ir pramonininkas, kuris 1775 metų balandį po garsiojo nakties jojimo pranešė kolonijinėms sukarintoms draugovėms apie britų pajėgų artinimąsi.

"Tai, ką padarei ir darai, pažadino Kongreso priežiūrą žvalgybininkų bendruomenės (atžvilgiu) iš gilaus miego ir jau privertė pateikti Kongresui korekcinį įstatymą piktnaudžiavimams šnipinėjimu apriboti", - rašė L. Snowdenas ir B. Feinas.

Jie taip pat sukritikavo prezidentą Baracką Obamą už tai, kad jo administracija anuliavo E. Snowdeno pasą. Dėl to jis nebegali keliauti.

"Civilizuotos pasaulio šalys praktiškai sutaria, kad bepilietybė neturi būti primetama kaip bausmė už nusikaltimą", - rašė jie ir pasirėmė 1958 metų JAV Aukščiausiojo Teismo byla "Tropas prieš Dullesą".

L. Snowdenas ir B. Feinas, kuris praėjusią savaitę išdėstė teisingumo ministrui Ericui Holderiui E. Snowdeno sugrįžimo į JAV sąlygas, sakė, kad "nepavargdami" stengsis šviesti amerikiečius apie jų pilietinių laisvių mažinimą.

Vyresnysis Snowdenas ypač piktinosi Nacionalinės žvalgybos direktoriumi Jamesu Clapperiu, kurį apkaltino "stulbinamu melavimu" liudijant Kongresui apie JAV vykdomo stebėjimo mastą.

Demokratų senatoriaus Rono Wydeno kovo mėnesį paklaustas, ar NSA renka "kokius nors duomenis" apie milijonus amerikiečių, J. Clapperis atsakė: "Ne, pone, nerenka ... Sąmoningai - ne".

L.Snowdenas kritikavo B. Obamą už tai, kad jis viešai nepasmerkė savo žvalgybos vadovo pareiškimo.

Neseniai duodamas interviu "The Washington Times", L. Snowdenas sakė, jog iš pradžių nusivylė tuo, kad jo sūnus sulaužė slaptumo priesaiką, bet vėliau ėmė vertinti tai nevienareikšmiškai.

"Jei mano sūnus matė informaciją, kuri vertė jį manyti, kad pažeidžiama JAV konstitucija, tada nesankcionuotas slaptos informacijos paskelbimas tikrai nėra nekonstitucinis", - sakė jis.