BBC pasakoja, kad įžengus į angliška dvasia alsuojantį Temzės miestelį, Kinijos didmiesčių šurmulys ir chaosas paslaptingai išnyksta. Čia nebėra gatvės prekeivių, įkyriai bandančių įsiūlyti vietos patiekalų, nėra ir garsiai šūkaujančių pardavėjų, nezuja automobiliai.

Einant vingiuotu keliu, tolumoje pasimato objektas, primenantis Kotsvoldo miestelio laikrodžio bokštą.

„Jis tikrai turi kažką europietiško“, - teigia britų architektas ir Temzės miestelio bei greta esančio Songdziango rajono plano sudarytojas Tony Mackay.

Kai 2001 metais kinai nusamdė T. Mackay, atvykęs į vietą jis išvydo ūkius ir antis.

Temzės miestelis Kinijoje
Miestelyje netgi stovi Winstono Churchillio statula, yra ir viduramžiška susirinkimų salė, kur hieroglifais reklamuojami vištų sparneliai ir alus. T. Mackay tuo nepatenkintas. „Man tai nepatinka. Atrodo dirbtinai“, - teigia architektas. T. Mackay teigimu, dizaineriai, ėmęsi šių pastatų, sukūrė pastišą – į vieną vietą buvo suplakti skirtingi stiliai, o autentiškumas kažkur dingo.

Kai kurių medžiu dekoruotų pastatų aukštis – net šeši aukštai, o bažnyčios langai atrodo visai nenatūraliai, autentiškumo trūkumu piktinasi dizaineris. „Netinkamos proporcijos. Panaudoti skirtingus akmenis – juk tai nesąmonė. Niekada nebūčiau tokių naudojęs autentiškos anglų bažnyčios statyboms“, - teigia britas.

Namai Temzės miestelyje supirkti kaip nebloga investicija, tad čia labai ramu. Tikrasis gyvenimas ir bendruomenės jausmas jame dar tik bunda.

T.Mackay sako, jog šis miestelis jam primena filmavimo aikštelę. Tiesą sakant, vienas tinklaraštininkas iš Vakarų, yra sakęs, jog miestas – tarsi iš filmo „The Truman Show“ („Trumeno šou“).

Tačiau kinui Fan Yu Zhe (Fan Ju Dže) tai nei motais. Kinas ir jo nuotaka Sun Qi Yao (Sun Či Jao) prieš objektyvą žvelgia vienas kitam į akis, o fotografo asistentas barsto juos rožių gėlių žiedlapiais. Temzės miestelis jaunavedžius traukia kaip bites medus – įsimylėjėliams ten labai patinka fotografuotis.

„Man patinka Europos futbolas, taigi mane domina viskas iš šio žemyno. Labai tikiuosi, jog vieną dieną savo akimis išvysiu tikrąją Temzės upę, pasėdėsiu ant jos kranto, išgersiu puodelį kavos ir pasidžiaugsiu Jungtinės Karalystės saule“, - teigia Fan Yu Zhe.

Netoliese moteris Zhang Li (Žang Li) valgo mandarinus ir žaidžia kortomis su mama ir teta. Ji teigia į Temzės miestą atvykusi, nes šiandien jai laisva diena, o paprasti Kinijos miestai tokie triukšmingi ir sausakimši, kad norisi ir jų traukti kuo toliau. O čia žalia ir malonu. Biure dirbdama administratore kinė negali sau leisti nuvykti į Angliją.

„Įprastai, jeigu nori pamatyti užsienietiškus pastatus, turi vykti į užsienį. Bet mes juos importuojame į Kiniją, tad žmonės gali ir susipažinti su užsienio šalių architektūros subtilybėmis, ir sutaupyti pinigų“, - mano moteris.

Tokių galimybių Kinijoje tikrai netrūksta.

Temzės miestelis buvo pastatytas kaip Šanchajuje vykdomo projekto „Vienas miestas, devyni miesteliai“ dalis. Tai palydovinių miestelių tinklas, apsupęs pagrindinį miestą – kiekvienas iš jų atspindi vis kitos šalies stilių.

Kinijoje yra ir Eiffelio bokšto kopija, netikras Tauerio tiltas, kažkur galima rasti net ir kinišką Stounhendžo versiją.

2012 metais Guangdongo provincijoje išdygo antrasis Austrijos kalnų miestelis Halštatas. Tikrasis Halštatas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Visi minėti pavyzdžiai – anot Biancos Bosker, knygos „Original Copies: Architectural Mimicry in Contemporary China“ autorės, įrodymas, jog šalies žmonės tiesiog kraustosi iš proto dėl kopijų.

Aišku, kopijuoti mėgsta ne tik kinai. Prieš maždaug pusantro šimtmečio sparčiai augančios Jungtinės Valstijos taip pat buvo tapusios klastočių ir kopijų centru. Šalis ir dabar gali didžiuotis architektūrinėmis kopijomis – vien Las Vegase tokių pavyzdžių pilna.