Tai, kad jo santuoka su Liudmila, tylia buvusia stiuardese, kuri labai nemėgsta viešumos, gali būti seniai žlugusi, jau daug metų duodavo peno gandams - ir tarp elito atstovų, ir tarp paprastų rusų.

Tačiau Kremliaus sprendimas oficialiai paskelbti apie V.Putino skyrybas sulaužė seną tabu dėl šalies lyderių privataus gyvenimo.

"Rusijai tai absoliučiai beprecedentis reiškinys. Pastaruosius 200 metų joks Rusijos lyderis nebuvo pakėlęs paslapties šydo nuo savo privataus gyvenimo", - sakė Olga Kryštanovskaja, elitą studijuojanti garsi sociologė.

Išskyrus paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo velionę žmoną Raisą, iš sovietų lyderių žmonų buvo tikimasi, kad jos liks nuošalyje.

Kremliaus lyderių privataus gyvenimo dramos neturėdavo iškilti į viešumą.

Laiminga bolševikų revoliucijos lyderio Vladimiro Lenino santuoka su bendražyge Nadežda Krupskaja sovietų Rusijoje buvo neginčijamas faktas. Tačiau mažai kas žinojo apie Lenino romaną su ištekėjusia moterimi Inesa Armand.

Prieš 1917 metų spalio revoliuciją buvo besąlygiškai ginamas ir Rusijos carų privatumas.

Caras Nikolajus II būdavo vaizduojamas kaip atsidavęs vyras ir tėvas, nors buvo gerai žinoma apie jo romaną su balerina Matilda Kšesinskaja prieš santuoką su Aleksandra.

Ir V.Putinas daug metų stengėsi apsaugoti savo privatumą. Pastaruosius 13 metų Rusijoje dominuojantis lyderis, kaip žinia, kartą pasakė reporteriams "nekišti savo snarglinų nosių“ į jo asmeninius reikalus.

Daug metų sklandė gandai, kad V.Putinas gali palaikyti romantiškus santykius su olimpine gimnastikos čempione Alina Kabajeva. Kai kas net kalbėjo, kad jiedu turi vaiką.

Tačiau po to, kai „Moskovskij korrespondent“ 2008 metais pranešė, kad V.Putinas yra slapta susižadėjęs su A.Kabajeva, laikraščio savininkas Aleksandras Lebedevas atšaukė tą istoriją ir laikraštį uždarė.

Asmeninis V.Putino gyvenimas iš esmės tapo didžiausia valstybės paslaptimi.

Pastaraisiais metais V.Putinas oficialiuose renginiuose, tarp jų – per užsienio vizitus, paprastai pasirodydavo vienas, net jeigu ir būdavo tikimasi pirmosios ponios dalyvavimo.

V.Putiną į užsienio keliones lydėdavę lojalūs rusų reporteriai šio klausimo nekeldavo.

"Dabar aišku, kodėl prezidento sutuoktinė pastaruoju metu nevaidino pirmosios ponios vaidmens. Visi būtų aptarinėję jų šaltumą vienas kito atžvilgiu, o tai būtų pakenkę naujai išrinkto šalies lyderio įvaizdžiui", - rašė liberali naujienų svetainė Slon.ru.

Paprastiems rusams ketvirtadienį vakare paskelbtas pranešimas tik patvirtino tai, ką jie jau seniai žinojo.

"Ši santuoka ilgai egzistavo tik popieriuje, esu 200 proc. tikra, - sakė finansų analitikė Anastasija Jelisionkova. – Kai valstybės vadovas oficialiuose renginiuose pasirodo vienas, tai tikrai kažką reiškia“.

Daugelis analitikų Rusijoje abejojo tuo, kad Rusijoje kada nors gali būti paskelbta apie V.Putino skyrybas.

Kas paskatino ketvirtadienį padaryti tokį pareiškimą, po precedento neturinčių pastarųjų pusantrų metų protestų prieš V.Putiną ir Kremliaus narstymo suintensyvėjimo internete, lieka neaišku.

O.Kryštanovskaja sakė, kad dabar rusai norės sužinoti, ar 60 metų lyderis liks vienišas, ar ves dar kartą.

Jei jis ves jaunesnę moterį, tai gali nepatikti daugeliui konservatyvių rinkėjų, o jei liks nevedęs, galėtų net padidinti savo sumažėjusį populiarumą.

"Daug žmonių galvos: „Jis toks kaip mes. Jo asmeninis gyvenimas nesusiklostė. Jis - žmogus", - sakė O.Kryštanovskaja, kuri iki pastarojo meto buvo valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narė.

"Žinoma, aš mačiau, kad šis vyras yra nelaimingas šeimoje. Jo akys liūdnos“, - pridūrė ji.