"Noriu kandidatuoti į prezidento postą ir atvirai apie tai kalbu", - veteranė demokratijos aktyvistė sakė Mianmaro oficialiojoje sostinėje Neipide vykstančio Rytų Azijos pasaulinio ekonomikos forumo delegatams.

"Jeigu apsimesčiau, kad nenoriu būti prezidente, nebūčiau sąžininga", - pridūrė ji.

Pagal dabartinę konstituciją parlamentui draudžiama paskirti į prezidento postą kandidatą, jeigu jo sutuoktinis arba vaikai turi užsienio pilietybę.

Aung San Suu Kyi du sūnūs yra Didžiosios Britanijos piliečiai, o jos velionis vyras Michaelas Arisas taip pat turėjo Jungtinės Karalystės pasą. Manoma, kad minėta Mianmaro konstitucijos sąlyga bus panaudota prieš Nobelio taikos premijos laureatę.

Konstitucijos pataisos gali būti priimtos tik už jas balsavus daugiau nei 75 proc. deputatų neseniai įsteigtame parlamente, kurio ketvirtį narių sudaro nerenkami kariškiai, pažymėjo Aung San Suu Kyi.

"Pasak ekspertų, ši konstitucija yra sunkiausiai pakeičiama konstitucija pasaulyje. Taigi turime pradėti nuo pataisų reikalavimų keitimo", - pridūrė ji.

Mianmaro prezidento Theino Seino pusiau civilinė vyriausybė, atėjusi į valdžią prieš dvejus metus, nustebino pasaulį, imdamasi dramatiškų politinių ir ekonomikos reformų, dėl kurių Vakarų šalys atšaukė daugumą savo sankcijų.

Buvo paleisti šimtai politinių kalinių, demokratijos šauklė Aung San Suu Kyi tapo naujojo parlamento nare, o vyriausybei pavyko užsitikrinti paliaubas daugelyje šalį krečiančių konfliktų tarp etninių bendruomenių.

Aung San Suu Kyi, kuri ankstesnė chuntos buvo kalinama arba laikoma namų arešte iš viso apie 15 metų, tebėra itin populiari Mianmare, o jos Nacionalinė lyga už demokratiją, kaip manoma, laimėtų rinkimus, jeigu jie būtų visiškai laisvi ir sąžiningi.

Apie 900 delegatų iš daugiau nei 50 šalių susirinko Neipide į Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) konferenciją svarstyti Rytų Azijos problemų. Šis regioninis susitikimas organizuojamas tos pačios organizacijos, kuri kasmet sukviečia iškilius verslo ir politikos veikėjus į Šveicarijos kalnų kurortą Davosą.