Rinkimuose, kurie prasidėjo 7 val. vietos laiku atsidarius 950 balsavimo apylinkių ir kurie vyks iki 22 val., teisę dalyvauti turi 1 491 mln. šalies gyventojų. Daugiausia rinkėjų yra Rygoje - 431,1 tūkst., taip pat Vidžemėje, kur jų yra 410 tūkstančių.

Iš viso 119-oje savivaldybių tarybų bus varžomasi dėl 1 618 vietų, į kurias pretenduoja 8 725 kandidatai iš 589 politinių jėgų sąrašų, tai yra vidutiniškai 5,39 kandidato į vieną vietą.

Rinkimuose, kaip rodo "DNB Latvijos barometras" apklausa, ketina dalyvauti 73 proc. balsavimo teises turinčių Latvijos gyventojų. Praėjusiuose vietos valdžios rinkimuose, kurie vyko 2009 metų birželio 6 dieną, norinčiųjų balsuoti buvo kiek mažiau – 71 procento.

Nuo trečiadienio iki penktadienio per tris išankstinio balsavimo dienas savo balsą jau atidavė 9,09 proc. (135,6 tūkst.) rinkėjų - 0,77 proc. mažiau nei praėjusį kartą.

Politinės scenos apžvalgininkų teigimu, didžiausia intriga rinkimuose laukiama Rygoje, taip pat Daugpilyje, Liepojoje ir Jūrmaloje.

Pasak politologo iš Latvijos universiteto Jurio Rozenvaldo, kol kas sunkiausia numatyti, ar pavyks dabartiniam sostinės merui Nilui Ušakovui, atstovaujančiam daugiausia prorusiškų rinkėjų palaikomam "Santarvės centrui", likti šiame poste antrai kadencijai.

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis ketvirtadienį interviu pareiškė, kad Rygai reikalinga "stipri ir veiksminga opozicija, kurios iki šiol trūko".

"Svarbu, kad Rygoje galų gale būtų stipri ir veiksminga opozicija, kurios kol kas trūksta, kuri neužtikrino pakankamos kontrolės ir įsitikinimo, kad vystomės teisinga kryptimi", - sakė jis.

Taip pat sunku prognozuoti, kaip pasiskirstys mandatai Daugpilio miesto taryboje, kur į 15 deputatų vietų pretenduoja 182 iš 11-os sąrašų.

Neaiški ir rinkimų Liepojoje, kur dabartiniam merui Uldžiui Seskui iššūkį siekia mesti stiprūs varžovai, baigtis. Iš viso į Liepojos tarybos deputatų vietas pretenduoja 118 kandidatų iš 10-ties sąrašų.

Susidomėjimą kelia ir padėtis Jūrmaloje, kur iki rinkimų kilus vos keliems mėnesiams iš mero posto buvo atstatydintas Gatis Truksnis, atstovavęs Žaliųjų ir valstiečių sąjungai (ŽVS).

J.Rozenvaldo nuomone, į jo vietą paskirtam Juriui Visockiui iš centro dešiniųjų partijų bloko "Vienybė" rinkimų rezultatai nebus palankūs, nes visos prognozės rodo, kad ŽVS sulauks didelės paramos.

Kaip jau pranešė BNS, prieš ketverius metus vykusiuose vietos rinkimuose dalyvavo 801 348 rinkėjai, tai yra 53,75 proc. Latvijos piliečių, turinčių balsavimo teisę. Kaip nurodoma, tokią teisę turi 1 490 923 šalies gyventojų.