Sprendimas priimtas Afrikos Sąjungos šalių viršūnių susitikime Adis Abeboje, po kelių šalių lyderių raginimų nedelsiant suformuoti Afrikos gynybines pajėgas, atsižvelgiant į daugybę sukilimų ir konfliktų šiame žemyne.

Planai kurti Afrikos parengties pajėgas (African Standby Force) atsirado daugiau nei prieš dešimtmetį. Tačiau dėl vėluojančio šių planų įgyvendinimo Afrika sulaukė kritikos, jog neskuba kurti savo taikdariškų pajėgų, o pasikliauna Vakarų šalių donorių bei Jungtinių Tautų (JT) finansavimu ir pagalba.

Greitojo reagavimo pajėgos bus formuojamos iš savanorių karių, joms bus skirta įranga, o finansavimą parūpins Afrikos Sąjungos šalys, galinčios tai padaryti, pranešama Afrikos Sąjungos Asamblėjos nutarimo tekste, kurį matė "Reuters" korespondentai.

Afrikos greitojo reagavimo į krizes pajėgos (African Capacity for Immediate Response to Crises -ACIRC) bus laikinas darinys, užpildysiantis spragą, kol bus suformuota Afrikos parengties pajėgos.

Jas sudarys "lanksčios ir tvirtos pajėgos..., kurias bus galima greitai dislokuoti efektyviai reaguojant į nepaprastąją padėtį Afrikos taikos ir saugumo architektūros rėmuose".

Šiuo sprendimu "siekiama padėti rasti afrikietiškus sprendimus Afrikos problemoms", sakoma pranešime.

Afrikos Sąjungai per pastaruosius dvejus metus teko atremti ne vieną iššūkį, tarp kurių buvo sukilimai Bisau Gvinėjoje ir Malyje, islamistų grupuočių atakos Malyje ir Nigerijoje, konfliktas su sukilėliais Rytų Konge ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

Šiemet konfliktą Malyje padėjo nuslopinti Prancūzija, kuri pasiuntė savo pajėgas atremti islamistų kovotojų veržimąsi į sostinę. Toks buvusios kolonijos šeimininkės įsikišimas suglumino Afrikos Sąjungą ir parodė, kad pats kontinentas neturi reikiamų gynybinių galių.