Pasak jo, konferencijos "Europos saugumas: karinis ir politinis požiūris" metu buvo aptariami ir kiti klausimai, taičiau dominavo priešraketinės gynybos tema.

"NATO iš esmės pakartojo savo poziciją, visos valstybės labai vieningai pakartojo, kad pirma - NATO sistema gins NATO, antra - su Rusija esame pasirengę bendradarbiauti kuriant du (koordinavimo) centrus. Iš Rusijos pusės buvo pakartotas jų teiginys, kad reikia kurti bendrą vieningą sistemą", - BNS sakė V.Urbelis.

Vis dėlto, pasak jo, iš kai kurių Rusijos pranešėjų pusės nuskambėjo tokie teiginiai, jog "suprantame, kad dabar tai nepavyks, pasiliekame tai ateičiai".

"Iš NATO pusės taip pat toks atsakymas buvo: "na taip galbūt kažkada susidarys tokios sąlygos"", - pasakojo KAM atstovas.

"Jeigu praėjusi konferencija buvo kaltinimų tirada NATO, (...) tai šiais metais tonas buvo labiau subalansuotas. Buvo leista daugiau pasisakyti NATO šalių atstovas, rusų pranešimai buvo tikrai nuosaikesni, nebuvo tų žymiųjų žemėlapių, nebuvo daug dalykų, kurie praeitais metais jau net įžeidžiančiai skambėjo. Tonas buvo tikrai geresnis, atmosfera buvo geresnė", - teigė V. Urbelis.

Saugumo konferencijoje Maskvoje dalyvavo Rusijos užsienio ir gynybos ministrai, prezidento administracijos vadovas.

Vakarų valstybių delegacijų lygis, pasak V.Urbelio, buvo kiek žemesnis - daugiausia atstovavo politikos direktoriai

Pirmoji bendros JAV ir kitų NATO šalių projekto sukurti integruotą Aljanso priešraketinės gynybos sistemą Europoje fazė jau įgyvendinta. Ji apima radarus Turkijoje ir laivus su raketų gaudytuvais Viduržemio jūroje, jau įgyvendinta.

NATO planams kurti priešraketinį skydą Europoje aktyviai priešinasi Rusija, kuri sako, kad tai kelia grėsmę jos branduolinio atgrasymo pajėgumams ir mažina strateginę galių pusiausvyrą.