28 metų Michaelas Adebolajo buvo tas vyras, kurį sukruvintomis rankomis iškart po kario nužudymo nufilmavo liudininkai. Nužudytasis – 25 metų būgnininkas Lee Rigby, auginęs dvejų metukų sūnų.
Antrąjį įtariamąjį „The Times“ identifikavo kaip 22 metų Michaelą Adebowale iš Grinvičo. Policija surengė reidą jo bute.

Davidas Cameronas pranešė, kad Saugumo ir žvalgybos komitetas atliks išsamų tyrimą, kadangi paaiškėjo, jog abu užpuolikai buvo žinomi policijai ir slaptajai tarnybai MI5, tačiau nė viena jų neįvertino jų keliamo pavojaus.

„The Telegraph“ išsiaiškino, kad prieš šešerius metus M. Adebolajo buvo sulaikytas, kai dalyvavo prie Centrinio baudžiamojo teismo, vadinamo Old Bailey, esktremistų surengtuose smurtiniuose protestuose. Jis buvo nuolatinis nedidelės fanatikų grupės narys, reguliariai protestuojantis su kai kuriais Didžiojoje Britanijoje liūdnai pagarsėjusiais neapykantą kurstančiais dvasininkais.

Dar praėjusią savaitę jis buvo pastebėtas skelbiantis antivakarietišką retoriką Vulidže. Manoma, kad vienu metu jis bandė išvykti į Somalį, kur ketino prisidėti prie teroristinio tinklo „Al Shabaab“, bet buvo priverstas grįžti atgal į Didžiąją Britaniją.

Uždraustos radikalios grupuotės „al Muhajiroun“ buvęs lyderis Anjemas Choudary teigia, kad M. Adebolajo reguliariai lankėsi susitikimuose ir demonstracijose, kurias rengė jo grupuotė ir ją pakeitusios organizacijos.

Neapykantos kurstytojas Omaras Bakri Mohammedas tvirtina pats padėjęs atsiversti M. Adebolajo.

Policija surengė reidus šešiuose namuose, tarp jų ir 365 tūkstančių svarų (1,475 milijono litų) M. Adebolajo tėvui Anthony, dirbančiam psichikos sveikatos slaugytoju, priklausančiame būste Linkolnšyre.

Londone kriminalistai taip pat sulaikė 29 metų vyrą ir tokio paties amžiaus moterį, kurie įtariami bendrininkavę rengiant šią žmogžudystę.

M. Adebolajo – į rytus nuo Londono esančiame Romforde įsikūrusių pamaldžių krikščionių imigrantų iš Nigerijos sūnus. Jis lankė vietos mokyklą, kur jo draugai jį apibūdino kaip „puikų vaikiną“. Prasidėjus paauglystei M. Adebolajo gyvenimas dramatiškai pasikeitė, mat jis prasidėjo su narkotikais.

Vienas jo draugų pasakoja: „Michaelas domėjosi futbolu ir buvo „Spurs“ sirgalius. Visi jo draugai buvo baltaodžiai. Jis buvo paprastas vaikinas, tačiau su metais jis pradėjo nukrypti nuo normų. Jis buvo tikrai protingas ir jo tėvai labai norėjo, kad jam sektųsi mokykloje, bet netrukus jis pradėjo rūkyti marihuaną ir taip pat ėmėsi nelegalios prekybos“.

Kitas klasės draugas sako, kad M. Adebolajo vis labiau įniko į smurtą: „Jis pradėjo remti peilius žmonėms prie gerklių, atimdavo jų telefonus. Jis mums yra rodęs paties pagrobtus telefonus“.

Omaras Bakri Mohammedas, per Rugsėjo 11-osios išpuolius lėktuvus užgrobusius asmenis vadinantis „didinguoju devynioliktuku“, tvirtina asmeniškai atvertęs M. Adebolajo šiam vos įžengus į trečią dešimtį.

„Mes turėjome vietą Londono gatvėje, kur su praeiviais kalbėdavomės apie gyvenimo prasmę, - prisimena jis. - Jis sustojo su mumis pasikalbėti ir mes pakvietėme jį priimti islamą. Kadangi jis yra naujatikis, jį vis dar prisimenu. Tuo metu pasaulyje vyko daug konfliktų, ypač Irake ir Afganistane. Mes su juo apie tai kalbėjomės ir matėsi, kad jis prijaučia musulmonams“.

Skotland Jardas į pretenzijas, kad į išpuolį sureagavo per lėtai, atsikirto pareikšdamas, jog ginkluota policija atvyko per 14 minučių.