FTB pranešė, kad tas vyras per apklausą Orlande Floridoje inicijavo "smurtinį ginčą" ir buvo nušautas, o vienas FTB agentas patyrė "pavojaus gyvybei nekeliančius sužeidimus".

Minimą vyrą, kaip rašo laikraštis "Orlando Sentinel", 27 metų Ibragimą Todaševą, apklausė FTB agentas, du Masačusetso policininkai ir kiti teisėsaugos pareigūnai.

Tuo metu, kai jau turėjo pasirašyti prisipažinimą, kad dalyvavo įvykdant minėtą trigubą žmogžudystę, I.Todaševas puolė FTB agentą su peiliu, sakė vietos tyrėjai, kuriuos cituoja žiniasklaida.

Ta triguba žmogžudystė buvo įvykdyta 2011 metų rugsėjo 11 dieną - per 10-ąsias teroro atakų Niujorke ir Vašingtone metines, Bostono priemiestyje Voltame.

Visi trys lavonai buvo rasti beveik nukirstomis galvomis, apiberti marihuana ir tūkstančiais dolerių grynųjų.

Televizijos NBC padalinys WESH pranešė, kad I.Todashevas ir T.Carnajevas nužudė 25 metų Brendaną Messą, 37 metų Raphaelį Tekeną ir 31 metų Ericą Weissmaną, iš kurių atėmė narkotikus, nes nenorėjo, kad jie vėliau juos atpažintų.

26 metų T.Carnajevas ir jo 19-metis brolis Džocharas, kaip įtariama, balandžio 15 dieną susprogdino bombas per Bostono maratoną, kurios pareikalavo trijų žmonių gyvybių. Dar daugiau kaip 260 žmonių buvo sužeisti.

T.Carnajevas po to išpuolio žuvo per susišaudymą su policija, o jo brolis buvo areštuotas.

I.Todashevas nėra įtariamas kaip nors prisidėjęs prie sprogimų Bostone, pranešė NBC. Tačiau jo draugas Khusnas Taramivas WESH sakė, kad FTB po to išpuolio juo domėjosi.

Jie abu yra gyvenę Bostone ir buvo mišriųjų kovos menų kovotojai.

Kh.Tamarivas pridūrė, kad I.Todaševas praėjusį mėnesį trumpai pasikalbėjo telefonu su T.Carnajevu.

"Jis jautėsi taip, tarsi bus kokių nors kėslų, blogų kėslų prieš jį", - sakė Kh.Taramivas ir pažymėjo, kad FTB jį ir I.Todaševą klausinėjo beveik tris valandas.

"Jis pasakė man: "Jie išsigalvoja tokį beprotišką dalyką, aš nežinau, ką jie daro", - sakė jis.


FTB agentų nukautas čečėnas nebuvo linkęs smurtauti, sako jo tėvas

JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnų per apklausą dėl ryšių su Bostono sprogdintojais nušautas čečėnas nebuvo linkęs smurtauti, ketvirtadienį sakė Čečėnijos Grozno mieste gyvenantis jo tėvas interviu žiniasklaidai.

FTB agentai 27-erių Ibragimą Todaševą nušovė trečiadienį Floridoje, kai jis smogė peiliu vienam agentui per apklausą dėl jo ir Tamerlano Carnajevo įtariamo dalyvavimo triguboje žmogžudystėje dar prieš sprogdinimus Bostone, pranešė vietos žiniasklaida.

I.Todaševo tėvas, Abdulbakis Todaševas Kremliaus finansuojamai televizijai RT sakė, kad jo sūnus pažinojo T.Carnajevą, kai gyveno Bostone.

"Pasirodo, jie paprasčiausiai kartu vaikščiojo į tą patį sporto klubą", - sakė jis interviu telefonu. T.Carnajevas mėgo boksuotis, o I.Todaševas domėjosi kovos menais.

I.Todaševo šeima atvyko į Grozną iš centrinės Rusijos Saratovo miesto, kai jų sūnus buvo studentas, pasakojo tėvas. I.Todaševas išvyko į Jungtines Valstijas tobulinti savo anglų kalbos žinių.

"Kai ten nuvyko, jam patiko, ir jis paprašė, ar negalėtų ten pasilikti", - sakė tėvas.

Atrodo, kad I.Todaševas turėjo bilietą šį mėnesį skristi į Čečėniją, bet vėliau pakeitė savo planus, kalbėjo A.Todaševas.

Ar I.Todaševas buvo įtariamas prisidėjęs prie Bostono maratono išpuolio, nežinoma.

Vienas jo draugų Floridos televizijai WESH sakė, kad po sprogimų Bostone juo domėjosi FTB agentai, todėl I.Todaševas išsigando, kad gali būti "pakištas".

I.Todaševo tėvas tvirtino, kad jo sūnus nebuvo linkęs smurtauti.

"Jeigu jo neprovokuosi, jis yra labai ramus žmogus, gyvenime niekada nieko nebūtų užpuolęs", - tikino tėvas.

Nebuvo jis ir labai pamaldus, sakė vyras.

"Jis eilinis, kaip visi čečėnai, jis laikėsi islamo ir tiek", - kalbėjo A.Todaševas.

Be to, tėvas sakė, jog sūnus taisėsi po operacijos ir "iš naujo mokėsi vaikščioti", todėl negalėjo dalyvauti sprogdinimuose.

Tuot tarpu amerikiečių pareigūnai JAV žiniasklaidai pranešė, kad T.Carnajevas ir I.Todaševas 2011 metais nužudė tris žmones, kurių begalviai kūnai buvo rasti apiberti marichuana ir tūkstančiais dolerių.

I.Todaševas puolė FTB pareigūną su peiliu ir buvo nušautas, sakė tyrimą atliekantys pareigūnai, tačiau tėvas jų žodžiais abejoja.

"Kaip jis galėjo užpulti policininką su peiliu, kaip jie sako, jeigu tame name jų buvo penki ar šeši", - stebėjosi jis.