Šiltesnė oro temperatūra žiemą su šalčiu susijusių mirčių skaičių sumažins, tačiau apskritai oro nulemtų mirčių skaičius iki XXI amžiaus 9-ojo dešimtmečio išaugs trečdaliu, skelbiama Kolumbijos universiteto leidinyje „Nature Climate Change", informuoja „The Telegraph".

„Tai mums puikus priminimas, jog karštis - vienas iš didžiausių pavojų visų pasaulio miestų gyventojams", teigia klimato specialistas iš Žemės instituto klimato sistemų tyrimo centro ir vienas iš tyrimo bendraautorių Radley Hortonas.

Gubernatorius Andrew Coumo po uragano Sandy, Niujorką nusiaubusio spalio 29 dieną, perspėjo miesto žmones ruoštis naujai klimato kaitos „tvarkai". Uraganas metro sistemoje sukėlė baisiausią potvynį per pastarųjų 100 metų istoriją ir visoje valstijoje pridarė žalos už daugiau nei 40 mlrd. dolerių (107 mlrd. Lt).

Anot R. Hortono, jau dabar turima įrodymų, jog šylantis klimatas pražudo vis daugiau žmonių. 2010 metais karščio banga Rusijoje numarino 5 tūkst. rusų. Panaši katastrofa Vidurio ir Vakarų Europoje 2003 metais nusinešė 70 tūkst. gyvybių.

Tyrimo metu pagal du skirtingus scenarijus buvo analizuojamos 16-oje skirtingų pasaulio klimato modelių numatytos temperatūrų tendencijos. Vienas scenarijus vaizdavo spartus žmonių skaičiaus augimą ir kelis rimtus bandymus sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas. Kitame buvo numatytas lėtesnis pasaulio populiacijos augimas ir technologiniai pokyčiai, iki 2040 metų pastebimai sumažinantys minėtųjų emisijų kiekį ir daromą žalą.

Mokslininkų atlikto tyrimo atspirtimi ir pagrindu tapo XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio duomenys, kai kiekvienais metais nuo karščio mirdavo apie 370 Manhatano gyventojų, o šaltis pražudydavo 340 vietinių. Blogiausiame scenarijuje numatyta, jog XXI amžiaus 9-ąjį dešimtmetį skaičius mirčių, susijusių su oro temperatūra, perkops tūkstančio per metus ribą.

Niujorko centriniame parke atliekamo klimato stebėjimo duomenys atskleidė, jog nuo 1901 iki 2000 metų vidutinė mėnesinė temperatūra išaugo maždaug apie 2 laipsniais pagal Celsijų. 2012 metai Manhatane buvo patys šilčiausi. XXI amžiaus 6-ąjį dešimtmetį oro temperatūra Niujorke nuo dabar bus pakilusi 2,34 laipsnio pagal Celsijų.

Tyrimo metu mokslininkai taip pat išsiaiškino, jog daugiausia su oro temperatūra susijusių mirčių Manhataną ištiks laikotarpiu nuo gegužės iki rugsėjo, o ne tradiciškai karščiausiu laikomu metu nuo birželio iki rugpjūčio.

XXI amžiaus 3-ąj dešimtmetį karščio paskatintos mirtys 12 proc. kompensuos per tą patį laiką sumenkusį šalčio aukų skaičių. Tai reiškia, jog iš tikrųjų nuo oro temperatūros nulemtų mirčių skaičius minėtąjį dešimtmetį išaugs 5 ar 6 proc. XXI amžiaus 9-ąjį dešimtmetį (geriausiu atveju) mirčių skaičius išaugs 15 proc., o blogiausiu atveju - net 30 proc.

„Tai pabrėžia poreikį miestams ieškoti, kaip padėti savo žmonėms ištverti karštį", - teigia Mailmano mokyklos aplinkosaugos mokslininkas ir vienas iš tyrimų autorių Patrickas Kinney.