„Senasis aukso veršio garbinimas įgavo naują beširdišką pinigų kulto ir ekonomikos diktatūros įvaizdį, kuris yra negailestingas ir kuriam stinga bet kokio grynai žmogiško tikslo“, – sakė popiežius kreipdamasis į ambasadorius Vatikane.

Iš Argentinos kilęs popiežius, buvęs Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio, buvo aktyvus nuskriaustųjų gynėjas jo šalį ištikusios ekonominės krizės metais.

Pasak popiežiaus Pranciškaus, laisvosios rinkos ideologija sukūrė „naują, nematomą, o kartais ir realią tironiją“, kurioje žmonės „laikomi plataus vartojimo prekėmis“, todėl jis paragino pradėti pasaulinę finansų reformą, kuri būtų naudinga visiems.

„Solidarumas, kuris yra neturtingųjų turtas, dažnai laikomas neproduktyviu, prieštaraujančiu finansų ir ekonomikos logikai. Kol mažumos pajamos smarkiai didėja, daugumai jos menksta“, – sakė ponfitikas.

Pranciškaus pirmtakas Benediktas XVI taip pat ragino imtis etiškos finansų reformos ir smerkė nevaržomą kapitalizmą kaip vieną iš pasaulinės ekonominės ir finansų krizės priežasčių.

Pranciškus sakė, kad ragina „eksportuotojus ir politinius lyderius prisiminti Šv. Jono Auksaburnio žodžius, kad „nesidalinti savo gėrybėmis su neturtingaisiais reiškia juos apiplėšti“.