Daugiau nei dešimtmetį San José del Pino rajonas Salvadoro mieste Santa Tecla buvo neįžengiama vieta vietos policijai, mat čia buvo vienos žiauriausių šalies gatvės gaujų, „Mara Salvatrucha“ arba MS13, būstinė. Kaip praneša britų „The Guardian“, narkotikų, ginklų prekybai čia vyko nuo nieko nesislepiant ir nebaudžiamai.

Dabar, vietos policija kartu su gaujos nariais šiame rajone kartu įrenginėja parkus. „Dabar galime drąsiai čia vaikščioti. Net beveik neįmanoma pasakyti, kas yra marero (gaujos narys) ir kas jai nepriklauso“ , – situaciją komentuoja Salvadoro policijos seržantas Juanas Jose Mijango.

Santa Tecla, nuo šalies sostinės San Salvadoro esanti tik už 15 minučių kelio, yra viena iš penkiolikos vietų, kurios paskelbtos taikos zonomis. Dėl tokio šių teritorijų statuso tarpininkavo Katalikų bažnyčia, o taikos derybas tarp MS13 ir jų priešininkų „Barrio 18“ sankcionavo vyriausybė. Skaičiuojama, kad šios gaujos turi apie 60 tūkst. narių, o jų kovos dėl šalies miestų kontrolės rezultatas – pagal nužudymų skaičių Salvadoras tapo viena pirmaujančių pasaulyje.

Pasiektos taikos rezultatai stulbinantys: per metus nužudymų skaičius sumažėjo dvigubai.

Skaičiuojama, kad 2009–2011-aisiais kasmet vykdyta po 4 tūkst. žmogžudysčių, o po taikos, policijos duomenimis, įvykdytos 2,195 žmogžudystės.

Kita vertus, apžvalgininkai pastebi, kad mažėjant žmogžudysčių, daugėja kitų nusikalstamų veikų: išaugo dingusių be žinios ir vagysčių skaičius.