81-erių metų G.Richterio darbas "Domplatz, Mailand" (Katedros aikštė, Milanas) iki šiol priklausė korporacijai "Hyatt Hotels". Už jį gauta 37 mln 125 tūkst. JAV dolerių - maždaug vidutinė kaina tarp žemiausios 30 mln. ir didžiausios 40 mln. JAV dolerių ribos.

"Sotheby's" aukciono šiuolaikinio meno skyriaus vadovas Tobiasas Meyeris, kuris vedė ir šį aukcioną, tokią kainą pavadino "didžiuliu laimėjimu".

Šį G.Richterio paveikslą, kuris maždaug prieš 15 metų "Sotheby's" buvo parduotas už 3,5 mln. JAV dolerių, įsigijo kolekcininkas Donas Bryantas, kompanijos "Napa's Bryant Family Vineyard" įkūrėjas.

Kolekcininkas džiaugsmingai pamojavo sugniaužtu kumščiu išgirdęs, kad paveikslas parduodamas jam.

"Ji mane tiesiog pribloškė", - po aukciono sakė pirkėjas apie drobę, kurioje vaizduojamas išblukusią fotografiją primenantis miestovaizdis.

"Man jis tiesiog patinka... Man tiesiog patinka menas", - sakė D.Bryantas naujienų agentūrai "Reuters".

Iš viso aukcionas pardavė darbų už 293 mln. 587 tūkst. JAV dolerių, nors prieš varžytines tikėtasi surinkti nuo 284 mln. iki 383 mln. JAV dolerių. Net 83 procentai iš 64 pasiūlytų meno kūrinių buvo parduoti už pradinę siūlomą kainą.

Penki darbai buvo parduoti už daugiau nei 20 mln. JAV dolerių, tačiau už juos sumokėtos pinigų sumos ne visada atitiko jų vertę. Tokių šiuolaikinio meno žvaigždžių kaip Andy Warholas, Jeanas-Michelas Basquiatas ir Jeffas Koonsas kūriniai buvo parduoti už mažesnę kainą, arba visai nerado pirkėjo.

Brangiausiai buvo įvertintas mėlynasis Barnetto Newmano 1953 metų paveikslas "Onement VI", kurį aukcionui pristatė vienas iš bendrovės "Microsoft" įkūrėjų Paulas Allenas - už jį nepagailėta 43 mln. 845 tūkst. JAV dolerių. Tai brangiausiai iki šiol parduotas šio autoriaus darbas, už kurį tikėtasi gauti 40 mln. JAV dolerių.

Tačiau aukcione pasitaikė ir nemalonių netikėtumų. Tapytojo Franciso Bacono paveikslas "P.L. portreto studija" (Study for Portrait of P.L.), už kurį buvo tikimasi gauti nuo 30 mln. iki 40 mln. JAV dolerių, nesulaukė jokio pirkėjų susidomėjimo.

Vienas garsiausių J.Koonso darbų - iš keturių "Hoover" dulkių siurblių padaryta kompozicija, vertinta nuo 10 mln. iki 15 mln. JAV dolerių, buvo išimtas iš aukciono, siūlomai kainai nukritus žemiau rezervuotos - minimalios sumos, už kurią pardavėjas būtų sutikęs atiduoti kūrinį.

Tarp kitų aukcione parduotų garsių kūrinių buvo Yveso Kleino skulptūra "Sponge Sculpture Blue, SE 168", už kurią sumokėta 22 mln. JAV dolerių ir Clyffordo Stillo darbas "PH-21", parduotas už 20,9 mln. JAV dolerių.

Jacksono Pollocko darbas "Blue Unconscious" pirkėjui atiteko vos 20,9 mln. JAV dolerių, nors buvo vertinamas tarp 20 mln. ir 30 mln. JAV dolerių, neskaičiuojant komisinių, kurie sudaro kiek daugiau nei 12 proc. kainos.

Trečiadienį "Christie's" aukcione toliau pardavinėjami pokario ir šiuolaikinio meno darbai.