BBC pažymėjo, jog ir anksčiau keletą kartų nepavyko susitarti, kad panaudotas branduolinis kuras iš Irano būtų grąžinamas į Rusiją.

Iranas motyvavo tuo, kad transportuoti radioaktyviąsias medžiagas yra pavojinga ir kad dėl to smarkiai padidėja kaštai.

Pasirašius sutartį dėl kuro tiekimo 1000 megavatų galingumo reaktoriui Bušero atominėje elektrinėje, kurią Irane pastatė rusai, vienintelis šalyje branduolinis reaktorius turėtų pradėti veikti dar šiais metais, o pilną pajėgumą pasiekti 2006-aisiais.

Bušero atominė elektrinė kainavo 800 mln. dolerių (per 2 mlrd. litų).

Bušero atominė jėgainė, kurios konstrukciniai elementai buvo pradėti gaminti Vokietijoje dar 1970 metais, turėjo pradėti veikti praėjusiais metais, tačiau tam sutrukdė kuro problema.

Panaudoto kuro gražinimas buvo įtrauktas į sutartį kaip "garantija" Jungtinėms Valstijoms, kurios mano, kad Iranas branduolinę programą naudoja norėdamas užmaskuoti ketinimus pasigaminti branduolinį ginklą.

Bušero atominės elektrinės klausimas buvo aptartas ketvirtadienį Bratislavoje per viršūnių susitikimą tarp JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžio V.Bušo) ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino, kurio metu abu viešai sutiko, kad Iranui negalima leisti pasigaminti branduolinio ginklo.