"Visi labai gerbia jūsų pastangas", - J.Kerry sakė prasidėjus šiam susitikimui JAV ambasadoriaus Maskvoje Michaelo McFaulo rezidencijoje.

Tarp aktyvistų, susitikusių su JAV diplomatijos vadovu, buvo 86 metų Liudmila Aleksejeva, vadovaujanti Rusijos žmogaus teisių organizacijos flagmanei - Maskvos Helsinkio grupei.

Susitikime taip pat dalyvavo žaliųjų organizacijos "Greenpeace" Rusijos skyriaus atstovas Ivanas Blokovas, Rusijos žmogaus teisių organizacijos "Memorial", kuri yra viena iš labiausiai žinomų šalyje, aktyvistas Aleksandras Čerkasovas, taip pat žmogaus teisų advokatas Pavel Čikovas iš asociacijos "Agora" bei Tatjana Lokšina, organizacijos "Human Rights Watch" Rusijos skyriaus direktoriaus pavaduotoja.

Rusijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis pradėjo kai kurių nevyriausybinių organizacijų (NVO) vadovų apklausas ir atliko kratas jų biuruose, veikdami pagal neseniai priimtą prieštaringai vertinamą įstatymą, reikalaujantį, kad aktyvistų grupės registruotųsi kaip "užsienio agentės", jeigu jos gauna lėšų iš užsienio.

Pagrindinė JAV plėtros agentūra USAID buvo netikėtai išvaryta iš Rusijos praeitais metais, kai šalies prezidentas Vladimiras Putinas ją apkaltino kurstant opoziciją, pasisakančią prieš jo vadovavimą.

J.Kerry antradienį dalyvavo ilgiau nei penkias valandas trukusiuose susitikimuose su V.Putinu ir užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, tačiau jie daugiausiai diskutavo apie konfliktą Sirijoje ir bendras pastangas kovoje su terorizmu po praeitą mėnesį įvykdytų sprogdinimų Bostone, dėl kurių kaltinami du broliai čečėnai.

J.Kerry sakė žurnalistams, kad jis taip pat kalbėjosi apie griežtus veiksmus prieš NVO ir kitą prieštaringai vertinamą įstatymą, draudžiantį amerikiečiams įsivaikinti Rusijoje.

Tačiau JAV diplomatijos vadovas, akivaizdžiai stengdamasis išsklaidyti pastaraisiais mėnesiais tvyrojusią įtampą tarp Vašingtono ir Maskvos, teigė, kad tokie ginčai neturėtų temdyti dvišalių ryšių. J.Kerry argumentavo, kad tos problemos svarbios, tačiau abi šalys neturėtų "pasiklysti kai kuriuose iš tų kitų klausimų".

"Svarbiausia neleisti jiems tapti itin suasmenintais arba pernelyg trikdančiais didesniam tikslui ir platesnei darbotvarkei bei mūsų didesniems interesams", - jis sakė žurnalistams.