Šalių, kuriose palankiausios sąlygos būti motina, sąraše pirmos keturios vietos atitenka skandinavų valstybėms, informuoja telegraph.co.uk.

„Gelbėkit vaikus“ ataskaitoje Lietuva su Baltarusija dalinasi 26-ą vietą, Estija yra 21, Latvija – 38, Lenkija – 28, Rusija – 59, Jungtinė Karalystė – 23, JAV – 30.

Dėl didelio gimdyvių ir kūdikių mirtingumo nepalankiausia šalis motinoms – Kongo Demokratinė Respublika (KDR).

Ataskaitoje rašoma, jog KDR kas trisdešimtai moteriai ar merginai yra tikimybė mirti per gimdymą ar dėl vienokių ar kitokių su gimdymu susijusių komplikacijų.

Daugelis moterų gyvena toli nuo ligoninių, tad neturi galimybės nuvykti gimdyti į klinikas.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ duomenimis, kasmet KDR 48 tūkst. naujagimių miršta per pirmą parą, dar daugiau kūdikių miršta pirmaisiais gyvenimo mėnesiais nusilpę dėl prastos mitybos.

Organizacijos prezidentė Jasmine Whitbread teigė: „Skirdamos lėšų motinoms ir vaikams šalys investuoja į savo ateities gerovę. Jei moterys išsilavinusios, saugomos politinės sistemos, jei užtikrinama kokybiška motinos ir vaiko rūpyba, tuomet kur kas didesnė tikimybė joms ir jų vaikams išgyventi ir klestėti, tokios ir visuomenės, kuriose jie gyvena. Besivystančiose pasaulio šalyse pasiektas didelis progresas, tačiau siekiant išgelbėti ir pagerinti milijonų vargingiausių motinų ir naujagimių gyvenimą galima nuveikti kur kas daugiau.“

Geriausios šalys mamoms

Vieta Šalis
1. Suomija
2. Švedija
3. Norvegija
4. Islandija
5. Olandija
6. Danija
7. Ispanija
8. Belgija
9. Vokietija
10. Australija

Blogiausios šalys mamoms

Vieta Šalis
176. Kongo Demokratinė Respublika
175. Somalis
174. Siera Leonė
173. Malis
172. Nigeris
171. Centrinė Afrikos Respublika
170. Gambija
169. Nigerija
168. Čadas
167. Dramblio Kaulo Krantas