Pastaruoju metu 95 m. mokslininkas sunkiai sirgo ir paprašė gydytojų atlikti jam eutanaziją, kuri ir buvo jam atlikta praėjusį šeštadienį.

Pirmadienį belgų laikraštis „Le Soir“ išspausdino paskutinį interviu, kuriame garsus citologas ir biochemikas pranešė apie savo mirtį.

„Būtų per drąsu teigti, kad mirtis manęs negąsdina, tačiau to, kas bus paskui, nebijau, nes netikiu Dievu. Kai išnyksiu, tiesiog išnyksiu, nieko neliks“, – sakė jis.

Ch. de Duve'as buvo Karališkosios medicinos akademijos ir Belgijos mokslų akademijos narys. Jis atliko biocheminius insulinio ir gliukagono tyrinėjimus. Jis atrado lizosomas – ląsteles organoidus, apsuptus vienguba membrana, kuriose yra fermentų, reikalingų tam, kad ląstelės reikiamu metu suirtų ir atsinaujintų. Už tai jis ir gavo Nobelio fiziologijos ir medicinos premiją.

Paskutiniuosius dešimt savo gyvenimo metų Ch. de Duve'as garsėjo kaip mąstytojas, kuriam svarbi pasaulio evoliucija. Jo nuomone, evoliucija dėl kai kurių asmenų ir racionaliai nemąstančių grupuočių „genetinio egoizmo“ nukreipta į pražūtį.

Mokslininkas neatmetė galimybės, kad vidutinio nuotolio perspektyvoje galima žmonijos pabaiga. Jis buvo katalikiško universiteto profesorius, tačiau nuo Bažnyčios atsiribojo, o kartais netgi griežtai ją kritikuodavo.