Šaltinis teigia, kad užfiksuotas pokalbis buvo neaiškus. Jo teigimu, rusai neseniai perdavė informaciją apie pokalbį amerikiečių Federaliniam tyrimų biurui (FTB).

Šaltinis teigė nenutuokiantis, kodėl pokalbio įrašai perduoti tik dabar, bei negalėjo atsakyti, ar toks pokalbis būtų privertęs FTB prieš dvejus metus atidžiau atkreipti dėmesį į vieną iš brolių Tamerlaną Carnajevą.

JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis apie rusų perduoto pokalbio įrašus buvo paklaustas Baltuosiuose rūmuose per žurnalistų vakarienę šeštadienį.

„Tai vykstantys procesai, aš negaliu jų komentuoti", - sakė E. Holderis.

Anksčiau buvo pranešta, kad 2011 metais FTB apklausė vyresnįjį brolį T. Carnajevą, mat Rusija apie šį asmenį buvo pateikusi duomenų.

Tuomet FTB nerado jokios neraminančios informacijos, o Rusija neatsakė į JAV užklausas dėl papildomos informacijos.

Rusija anuomet pateikė tam tikrų duomenų ir apie brolių motiną Z. Carnajevą. Pranešama, kad Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) paprašė įtraukti vyresnįjį iš brolių Carnajevų ir jų motiną į įtariamų teroristų duomenų bazę TIDE.

Tačiau FTB prieš dvejus metus neapklausė motinos, o pati byla buvo uždaryta.

JAV generalinis prokuroras E. Holderis taip pat turėjo atsakyti į kritiką, kodėl jaunesniajam iš brolių Džocharui Carnajevui, kuris šiuo metu yra gydomas, buvo perskaityta Mirandos teisės - tai yra sulaikytasis buvo informuotas apie savo teises, tarp kurių yra ir teisė nebūti apklausiamam be savo advokato.

Prokuroras paaiškino, kad Dž Carnajevas buvo keletą dienų apklausiamas be advokato, remiantis išimtimi dėl viešojo saugumo, tad šio laikotarpio pakako, kad sulaikytajam jau būtų galima taikyti įprastas procedūras.

Tyrėjai ieškojo Dž.Carnajevo nešiojamojo kompiuterio

FTB agentai toliau. dirba aiškindamiesi Bostono maratono sprogimo aplinkybes. Agentai taip pat vykdė paieškas viename sąvartyne netoli Masačusetso universiteto Dartmute komplekso, kuriame studijavo Džocharas.

Tyrėjai paieškas sąvartyne baigė, manoma, kad jie ieškojo Dž. Carnajevo nešiojamojo kompiuterio. Šaltiniai praneša, kad sąvartynas buvo šukuojamas pagal Dž. Carnajevo apklausos duomenis.

FTB tiria ir valtį, kurioje Dž. Carnajevas slėpėsi po to, kai žuvo jo vyresnysis brolis Tamerlanas.

Šeima Rusijoje

Brolių motina Zubeidat penktadienį pranešė, kad su vyru Anzoru Carnajevu paliko namus Dagestane, Rusijoje. A. Carnajevas teigė, kad planavo vykti į JAV, tačiau esą kelionė atidėta dėl pašlijusios sveikatos.

Zubeidat į JAV vykti negali, nes čia ji ieškoma dėl vagysčių iš parduotuvių ir turto sugadinimo.

Šeima gyveno Masačusetse, kol Zubeidat buvo areštuota 2012 metais. Tuomet tėvai persikėlė gyventi į Dagestaną - pusiau autonominę respubliką pietų Rusijoje.

Rusija net du kartus buvo išsakiusi savo susirūpinimą JAV dėl Carnajevų šeimos motinos ir vyresniojo sūnaus. Jų vardai buvo įtraukti į įtariamų teroristų duomenų bazę TIDE.

DELFI primena, kad balandžio 15 d. Bostono centre netoli maratono finišo linijos 12 sekundžių intervalu nugriaudėjo du sprogimai. Žuvo 3 žmonės, daugiau kaip 260 buvo sužeista. Amerikos valdžia įsitikinusi, kad šio teroro akto organizatoriai ir vykdytojai buvo broliai Carnajevai - 26 metų Tamerlanas ir 19 metų Džocharas.

Vyrenysis brolis buvo nukautas per susišaudymą su policija. Jaunesnysis balandžio 26 d. buvo perkeltas iš ligoninės į kalėjimą.