Opozicijos pergalė tikriausiai reikš Reikjaviko derybų dėl narystės Europos Sąjungoje pabaigą, nes abi opozicijos partijos pasisakė už Islandijos atsisakymą tapti ES nare.

Paskutinės prieš rinkimus surengtos apklausos rodo, kad euroskeptiškos konservatyvios Nepriklausomybės partijos lyderis Bjarni Benediktssonas turi nedidelę persvarą prieš agrarinės centristinės Pažangos partijos lyderį 38-erių Sigmundurą Davidą Gunnlaugssoną.

Šios dvi partijos ne vieną dešimtmetį valdė kartu ir, kaip tikimasi, po rinkimų suformuos koalicinę vyriausybę.

Tuo tarpu dvi dabartinės valdančiosios koalicijos narės - socialdemokratinė Sąjunga ir Kairiųjų ir žaliųjų judėjimas - tikriausiai patirs skaudų pralaimėjimą.

Pirmoji per visą istoriją Islandijos kairiųjų vyriausybė 2009-aisiais į valdžią iškilo rinkėjams kaltinant jos varžovus dėl 2008 metų finansinių audrų, nepotistinio kapitalizmo ir jį, kaip teigiama, nulemiančio silpno reguliavimo.

Tačiau šią vyriausybę persekiojo politiniai vidaus ginčai ir kai atsistatydins 70 metų premjerė Johanna Sigurdardottir, kuri pernai paskelbė, kad išeis į pensiją, šalis liks ekonomiškai sveikesnė, bet vis tiek nepatenkinta.

Paskutinė prieš rinkimus, balandžio 18-25 dienomis atlikta "Gallup" apklausa rodo, kad Nepriklausomybės partija laimės rinkimus pelnydama 27,9 proc. balsų, o Pažangos partija - 24,7 proc.

Manoma, kad B.Benediktssonas balsuos Reikjavike, o S.D.Gunlaugssonas - retai gyvenamame rytiniame šalies regione, šitaip pabrėždamas agrarinę savo partijos pakraipą.

63 vietų parlamentas, Altingas, renkamas taikant proporcinę rinkimų sistemą.

Balsavimo apylinkės, atsidariusios 9 val. (12 val. Lietuvos laiku), užsidarys 22 val. (1 val. sekmadienį).

Rezultatai turėtų būti paskelbti sekmadienio rytą.