Niujorko policijos komisaras Raymondas Kelly nurodė, kad 19-metis įtariamasis Džocharas Carnajevas per apklausą ligoninėje sakė tyrėjams, jog kartu su savo vyresniu broliu praeitą savaitę spontaniškai sugalvojo nuvažiuoti į Niujorką ir surengti ten išpuolį.

Jie pagrobė vieną visureigį, pasiėmę penkias iš vamzdžių pasigamintas bombas ir vieną, kurios korpusui buvo panaudotas greitpuodis - panašią į detonuotas Bostono maratono trasoje.

"Niujorkas buvo kitas miestas jų taikinių sąraše", - sakė Niujorko meras Michaelas Bloombergas.

Tačiau šis planas žlugo, kai broliai įsitraukė į susišaudymą su policija viename Bostono priemiestyje, per kurį buvo nukautas 26 metų Tamerlanas Carnajevas, pasakojo R.Kelly.

"Nežinom, ar būtume sugebėję sustabdyti tuos teroristus, jeigu jie būtų atvykę čia iš Bostono, - teigė M.Bloombergas. - Tiesiog esame dėkingi, kad mums nereikėjo ieškoti šio atsakymo."

Džocharui yra pateikti kaltinimai dėl dvigubo sprogdinimo, per kurį žuvo trys žmonės, o dar per 260 buvo sužeisti, o už šią ataką jam gresia mirties bausmė. Jaunuolis buvo perkeltas iš Bostono ligoninės į federalinį medicinos centrą, esantį už maždaug 65 kilometrų į vakarus nuo to miesto, penktadienį informavo JAV teismo vykdytojų tarnyba.

Tyrėjai ir įstatymų leidėjai, gavę informacijos iš Federalinio tyrimų biuro (FTB), sakė, kad broliai čečėnai Carnajevai, atvykę iš Rusijos ir gyvenę Jungtinėse Valstijose maždaug dešimtmetį, ataką Bostone surengė keršydami už karus Irake ir Afganistane.

Remiantis Džocharo apklausomis ir kitais įrodymais, pareigūnai nurodė, kad šie broliai musulmonai veikiausiai perėmė radikalias pažiūras iš internete skelbiamos džihadistų medžiagos, o ne tiesiogiai užmezgę ryšius su kokia nors teroristų organizacija.

Tačiau pareigūnai pabrėžė, kad į šį klausimą dar nėra galutinai atsakyta.

Džocharas buvo 16 valandų apklausiamas ligoninės palatoje, nesupažindinus jo su JAV konstitucijos numatomomis teisėmis.

Vaikinas iškart liovėsi kalbėjęs, kai pas jį atėjo magistrato teisėjas ir JAV advokatų biuro atstovas, kurie nurodė, kad jis turi teisę tylėti ir teisę į advokatą, pasakojo JAV teisėsaugos pareigūnai ir kiti šaltiniai, informuoti apie tos apklausos eigą.