Prieš metus dalis Rusijos visuomenės pareikalavo demokratijos. Autoritarinė valdžia atsakė skubiu draudimo įstatymų priiminėjimu ir jų taikymu net už politinės opozicijos ribų. Tačiau ne viskas paklūsta išankstiniam įsivaizdavimui. Koks dėliojasi vaizdas, stebint įvykius Rusijoje pastaraisiais metais?

Teisėtumo deficitas

Dūmą nuo pat pradžios lydi teisėtumo deficitas, kai internete paviešinus rinkimų falsifikavimo faktus, prasidėjo didelės protesto demonstracijos. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Dūmos rinkimus pavadino sąžiningais ir demokratiškais. ESBO konstatavo rinkimų organizavimą valdžios partijos naudai. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kurioje Rusijos valdžia yra kviečiama surengti naujus, laisvus ir teisingus Dūmos rinkimus.

2012 m. sausį Austrijos mokslininkai, matematinės statistikos būdu apdoroję Dūmos rinkimų rezultatus, nustatė, kad oficialaus rinkimų laimėtojo gauta balsų dalis didėja didėjant balsuotojų skaičiui. Tokio reiškinio demokratinėse valstybėse nebūna. Žurnale „Physics and Society“ autoriai teigė, kad „Vieningoji Rusija“ galėjo gauti 40 proc. balsų vietoje skelbtų 50 proc.

Panašų tyrimą Rusijoje š. m. kovą paskelbė Problemų analizės ir valstybės valdymo projektavimo centras. Skaičiavimai parodė, kad rinkimus laimėjo komunistai, gavę 30 proc. balsų, o nepartinio V.Putino vadovaujamai „Vieningajai Rusijai“ teko tik 22 proc. Pažymėtina, kad Centro mokslinis vadovas yra Rusijos geležinkelių vadovas Vladimiras Jakuninas (beje, gerai žinomas Lietuvoje), prieš 2008 m. prezidento rinkimus kurį laiką minėtas kaip galimas V.Putino įpėdinis.

Naujiena valdžios partijoje, o pradžioje ir Dūmoje buvo sutikta skeptiškai. Apie tai informavęs laikraštis „Kommersant“ atkreipė dėmesį į viešos informacijos apie tyrimą pasirodymo laiką – pasak šaltinių Dūmoje, „Vieningojoje Rusijoje“ ir prezidentūroje tuomet buvo svarstomas priešlaikinių Dūmos rinkimų scenarijus, tuo norint pakelti prezidento reitingą. Pranešimas buvo perskaitytas Centro seminare 2012 m. rudenį, o spaudai perduotas dar gruodį.

V.Putiną į prezidentus, Levados centro duomenimis, š. m. vasarį būtų rinkę 32 proc. rinkėjų. Jam pritariančiųjų persvara (pritarimo indeksas) kovą sudarė 27 proc. ir pasiekė žemiausią lygį per 13 metų, per metus nusmukdama 10 proc. Kovo pabaigoje 55 proc. rinkėjų pageidavo, kad 2018 m. prezidento rinkimus laimėtų kitas žmogus, bet ne V.Putinas ar D.Medvedevas. Pirmąkart virš 50 proc. rusų nemanė, kad praktiškai visos valdžios sutelkimas V.Putino rankose yra naudingas Rusijai.

Daugiau nei pusę vietų Dūmoje turinčios partijos „Vieningoji Rusija“ populiarumas, VCIOM duomenimis, išlieka apie 44 proc. Tačiau nepasitenkinimas ja kovo antroje pusėje buvo išaugęs iki 44 proc. Tai nustatė kita sociologinė tarnyba FOM. Kovą savo narystę šioje partijoje sustabdė visa prezidento administracijos vadovybė. Politologas I.Buninas „Izvestijai“ aiškino, kad tai lėmė V.Putino požiūrio pasikeitimas – vietoje vienos partijos jis rems kelias. Atsiranda nuomonių, kad partijos dienos yra suskaičiuotos. Pats V.Putinas aktyviai imasi Jungtinio liaudies fronto – politinės visuomeninių organizacijų sąjungos kūrimo – ir š. m. birželį turėtų įvykti jo steigiamasis suvažiavimas. Kai kurių komentatorių pastebėjimu, orientuojamasi į V.Putinui palankiausius provincijos rinkėjus.

Dūmai baigiant priiminėti įstatymą, draudžiantį valstybės pareigūnams turėti aktyvus užsienyje, apie 30 Dūmos deputatų, vengdami turto deklaravimo, išsiskyrė su žmonomis. Apie tai pranešė ITAR-TASS.

Ekonomika lėtėjo

Kaip skelbia Kremliaus interneto svetainė, sausio pabaigoje išplėstiniame Vyriausybės posėdyje V.Putinas pareiškė, kad Rusijos ekonomika turi augti greičiau negu pasaulyje. Jis priminė orientyrus – savo rinkiminius straipsnius ir įsakus. O premjeras D.Medvedevas pateikė efektyvios plėtros penkmečio planą, pagal kurį ekonomika kasmet turi didėti 5 proc. Kovo pabaigoje V.Putinas įsaku atkūrė sovietmečiu gyvavusį Darbo didvyrio vardą. Didvyriai gaus penkiakampę aukso žvaigždę, o tėviškėje jiems bus statomi bronziniai biustai.

Optimizmas sumažėjo, kai balandžio pradžioje D.Medvedevas Finansų ministerijos išplėstinėje kolegijoje turėjo pripažinti, kad 2013 m. ekonomikos augimas labai sulėtėjo. Kaip pranešė ITAR-TASS, premjeras pasiūlė ištek­lius nukreipti labiau prioritetinėmis kryptimis, veikti „optimalių valdymo sprendimų būdu, kurie kol kas nelabai sekasi“. 

Jeigu Ekonomikos plėtros ministerija lapkritį prognozavo 4,1–5,4 proc. BVP augimą, tai balandžio pradžioje viceministras A.Klepačas, remdamasis metų ketvirčio statistiniais duomenimis, kaip nurodė „Kommersant“, žadėjo tik 1,7–2,5 proc.

Dar kovo viduryje šaltinis Rusijos Vyriausybėje laikraščiui „Vedomosti“ reiškė nuogąstavimus, kad pirmajame metų ketvirtyje Rusija liks nesurinkusi biudžeto, nors iki pavasario jis būdavęs perteklinis net kriziniais metais. O Aukštosios ekonomikos mokyklos specialistai apskaičiavo, kad net aukštesnės negu planuota naftos kainos (111,7 dolerių vietoje 97) neleis įvykdyti nei Rezervinio fondo metinių planų, nei išvengti metinio biudžeto deficito.

Balandžio pradžioje A.Klepačas nurodė, kad einamoji sąskaita be naftos ir dujų indėlio yra deficitinė, o deficitas siekia 8 proc. BVP. Naftos ir dujų kainų tolesnes perspektyvas jis pavadino nepalankiomis. Tuo tarpu „Gazpromo“ vadovas Aleksejus Mileris, kaip pranešė „Rosbalt“, dar ir balandžio pradžioje per TV tebekartojo, kad skalūnų dujų ir naftos įsisavinimas yra netrukus sprogsiantis burbulas.

Pareigūnų akibrokštai

Rusijos Centrinio banko vadovas Sergejus Ignatjevas, netrukus baigsiantis savo kadenciją, vasarį laikraščiui „Vedomosti“ pareiškė, kad iš Rusijos 2012 m. neteisėtai iškeliavo 49 mlrd. dolerių. Maždaug pusę sumos kontroliavo viena gerai organizuota asmenų grupė. „The Financial Times“ informacijos šaltinis nurodė, kad S.Ignatjevo minimos schemos tiksliai sutampa su Sergejaus Magnickio atskleistomis nusikalstamomis schemomis.

Vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius kovo antroje pusėje vieno Maskvos instituto studentams pranešė, kad Vyriausybės dauguma nepritarė įstatymui, kuriuo draudžiama Rusijos našlaičius įvaikinti JAV šeimoms. Jis taip pat paaiškino, kad nepatenkintieji tokiais sprendimais į Parlamentą išrinks jau kitus. Naujieną išplatino ITAR-TASS. Kadangi įstatymas buvo atsakas į JAV priimtą Magnickio įstatymą, vicepremjero pareiškimą telieka laikyti išpuoliu prieš Dūmą ir patį V.Putiną.

Aptariamuoju laikotarpiu Rusijos valdžioje, jos požiūryje į šalies ekonomiką netrūksta chaoso apraiškų. Sistemoje pokyčiai tampa labai tikėtinais.