Prasidėjus balsavimui, sprogdami du sviediniai sužeidė tris rinkėjus ir vieną policininką prie balsavimo apylinkės įpiečiau Bagdado esančioje Latifijoje.

Išpuolių Irake padaugėjo nuo šių metų pradžios, kai vietiniai „al Qaeda“ veikėjai ir sunitų islamistai ėmėsi aktyvios kampanijos prieš šiitų vadovaujamą vyriausybę.

Nedidelės bombos sproginėjo šiaurėje - Tuz Churmate,Tikrite, Samaroje; šeši minosvaidžių sviediniai krito į miestelį greta Hilos miesto šalies pietuose, bet nukentėjusių nebuvo, sakė policija.

Irako politika yra giliai susipriešinusi į tarpkonfesines stovyklas: premjero Nuri al Maliki vyriausybė niekaip neišbrenda iš krizės, mėgindama susitarti, kaip valdžia turėtų būti padalyta tarp šalyje gyventojų daugumą sudarančių šiitų, sunitų mažumo ir kurdų, vadovaujančių savo autonominiam anklavui.

Jeigu per šiuos rinkimus tvirtai pasirodytų N. al Maliki šiitiškas Įstatymo valstybės aljansas, tai galėtų atverti kelią jo trečiai kadencijai per 2014-ųjų rinkimus, kai premjeras užsiminė apie planus atsisakyti griozdiškos valdžios pasidalijimo sutarties ir suformuoti daugumos vyriausybę.

Jo varžovai sunitai, smarkiai nesutariantys dėl klausimo, kaip dirbti su N.al Maliki vyriausybe, taip pat premjero varžovai tarp sunitų - prieš JAV nusistatęs dvasininkas Moqtada al Sadras ir judėjimas ISCI (Al Mehraabo kankinių sąrašas) - sieks sumažinti Įstatymo valstybės pranašumą provincijų tarybose.

Visame Irake buvo sugriežtintos saugumo priemonės, daugiau nei 8 000 kandidatų siekiant užimti beveik 450 vietų provincijų tarybose, kurios skiria vietos gubernatorius. Daugiau nei 12 kandidatų, daugiausiai sunitų, buvo nužudyti per rinkimų kampaniją.

Balsuojančių apylinkėse Bagdade ir kituose miestuose, tokiuose kaip Basra, Tikritas ir Baakuba, buvo negausu, nurodė naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai. Sostinės gatvės buvo beveik tuščios, kai vyriausybė uždraudė automobilių eismą, o jauni vyrai žaidė futbolą ant pagrindinio kelio palei Tigro upės krantus.

Daugelis rinkėjų atrodė apatiški ir nusivylę, taip pat netikintys, kad vietos valdžios rinkimai gali pakeisti jų gyvenimą.

„Žmonės nekantrūs; jie nepasiruošę mūsų greitam atėjimui į demokratiją. Jie galvojo, kad viskas pasikeis per vienus rinkimus. Mums reikia daugiau laiko - galbūt dar trejų ar ketverių rinkimų“, - sakė Bagdade balsavęs Ahmedas Abdel Hameedas.

Dauguma Irakiečių nusivylę dėl nesaugumo, nedarbo, klestinčios korupcijos ir esminių paslaugų stygiaus, praėjus dešimtmečiui po 2003 metais surengtos JAV vadovaujamų pajėgų invazijos, nuvertusios diktatorių Saddamą Husseiną, tačiau taip pat pakursčiusios smurtą tarp religinių bendruomenių, nusinešusį dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių 2006-2007 metais.