Kaip pažymėjo įtakingas Nobelio instituto direktorius Geiras Lundestadas, šiemet į sąrašą, kurio turinys paprastai esti griežtai saugomas, įtraukti 163 asmenys ir 36 organizacijos.

Nors pats Nobelio institutas kandidatų pavardžių neatskleidžia, tai leidžiama padaryti tiems, kuriems patikėta juos siūlyti. Taikos premiją skiriančią komisiją sudaro ankstesni jos laureatai, viso pasaulio parlamentų nariai ir vyriausybių ministrai, universitetų profesoriai.

Pavyko sužinoti, kad šiais metais dėl apdovanojimo varžosi demokratines permainas į Rytų Europą atnešę lyderiai: pavyzdžiui, Ukrainos prezidentas V.Juščenka, Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis ir buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas.

Pasak ekspertų, į prestižinį apdovanojimą pretenduoja ir nevalstybinės organizacijos, po gruodžio 26 dienos cunamio Pietryčių Azijoje pradėjusios didžiulę gelbėjimo operaciją. Jie minėjo tokias grupes kaip "Oxfam" ir "Gelbėkit vaikus" (Save the Children).

Šiemet gali būti įvertinta ir kova su branduolinių ginklų platinimu. Ruošiantis minėti 60-ąsias pirmosios atominės bombos susprogdinimo metines, pasauliui vėl kelia nerimą Irano ir Šiaurės Korėjos branduolinės užmačios.

Taikos premija gali atitekti Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA), Izraelio branduolines paslaptis atskleidusiam Mordechai Vanunu ir Japonijos draugijai "Hidankyo", buriančiai Hirošimos bei Nagasakio atominio bombardavimo tragediją išgyvenusius žmones.

Tarp kitų galimų laureatų minimas Bono, buvęs Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Colinas Powellas, popiežius Jonas Paulius II, buvęs Rusijos disidentas Sergejus Kovalevas ir garsus Indijos dvasinis vadovas Sri Sri Ravi Shankaras.

Dėl laureatų Nobelio taikos premijos komitetas paprastai apsisprendžia rugsėjį, o laimėtoją ar laimėtojus, kurių daugiausia gali būti trys, paskelbia maždaug spalio viduryje.

Premija tradiciškai įteikiama Osle gruodžio 10-ąją - Nobelio taikos premijos įkūrėjo, švedų išradėjo Alfredo Nobelio mirties dieną.

Nobelio taikos premiją sudaro diplomas, auksinis medalis ir 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų).

Praėjusiais metais ji buvo įteikta ekologei iš Kenijos Wangari Maathai, kuri tapo pirmąja afrikiete moterimi ir pirmąja aplinkosaugininke, gavusia šį apdovanojimą.