Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) docentas Tomas Janeliūnas mano, kad, sprendžiant iš lig šiol paviešintos informacijos, sprogimai Bostone yra teroro aktas – antras didžiausias teroristinis išpuolis JAV teritorijojoje per pastaruosius 12 metų.

Priminė Rugsėjo 11-ąją

„Nuotaikos panašios, kaip po rugsėjo įvykių. Bent jau naujienų šaltiniai sako, kad apie tą ataką nebuvo gauti pranešimai. Bet, aišku, tai paaiškės šiek tiek vėliau. Dabar prezidentas Barackas Obama pajungė visas federalines ir kitas tarnybas, kad aiškintųsi, kas iš tikrųjų įvyko. Bet visi šoke“, - DELFI teigė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, susidaro įspūdis, kad ir diena parinkta ne atsitiktinai, o kruopščiai suplanavus.

„Diena buvo pasirinkta tokia, kuri svarbi ir Bostonui – Patrioto diena. Buvo, matyt, bandyta tam tikrą poveikį padaryti ir nacionaliniam pasididžiavimui“, - svarstė ambasadorius.

Įsiminė maratono dalyvių stiprybė

Ž. Pavilioniui ypač įsiminė pačių krauju aplaistyto maratono dalyvių tvirtybė.
Generated by  IJG JPEG LibraryGenerated by  IJG JPEG Library

„Žmonės ir po sprogimo užbaigė distanciją, kurie sugebėjo pakilti. Didžiausia grupė jau buvo kirtusi finišo liniją. Ir tie, kurie gavo apdovanojimus, atidavinėjo savo apdovanojimus tiems, kas po sprogimo nesugebėjo distancijos užbaigti. Tai rodo, kad tokie dalykai šią naciją dar labiau sustiprins“, - sakė pašnekovas.

Ambasadoriaus nuomone, Bostono įvykiai suvienys amerikiečius.

Pats Ž. Pavilionis, vos išgirdęs apie sprogimus Bostone, puolė aiškintis, ar nenukentėjo tautiečiai.

„Pradėjome, aišku, tikrinti, ar lietuviai nėra paliesti. Mano pavaduotojas kaip tik, prieš dvi dienas, buvo Bostone. Kaip tik vaikščiojo tose pat vietose. Žinojome, kad šeši lietuviai bėga maratone. Bet jie patys paskambino mums ir papasakojo, kad viskas tvarkoje ir visi dalyvavę lietuviai jau buvo užbaigę distanciją. Perskambinome lietuvių bendruomenių vadovams, garbės konsului paskambinau. Aišku, visi šoke“, - prisiminė diplomatas.

Anot pašnekovo, jeigu pirminė versija, kad Bostono sprogimus surengė teroristai, pasitvirtins, tai neabejotinai paveiks JAV politiką. „Šitas įvykis be abejonės padarys įtaką. Bet reikia palaukti tyrimo rezultatų. (...) Šita tauta tokių pasikėsinimų tikrai neatleidžia“, - teigė Ž. Pavilionis.

T.Janeliūnas: teroro akto versija – labiausiai tikėtina

„Manau, kad tai (teroro aktas – DELFI) akivaizdžiausia versija. Keletas sprogimų tokioje vietoje. Labai sunku įžvelgti ką nors kitką“, - DELFI teigė politologas T. Janeliūnas.

Politologo nuomone, tai parodo, kad teroristinės organizacijos, nepaisant smarkiai sustiprintų saugumo priemonių Jungtinėse Valstijose, vis dar sugeba rasti spragų.
Tomas Janeliūnas

„Saugumo analitikai yra ne kartą jau minėję, kad po didžiųjų išpuolių Rugsėjo 11-ąją Amerika vis tiek turėjo periodiškai susidurti su terorizmo išpuolių grėsmėmis. Ir netgi buvo perspėjančių teiginių, kad Amerikai kol kas sekasi, kad nėra pasikartojančių didelio masto teroro išpuolių, kaip kad buvo Londone ar Madride. Matyt, šitas atvejis rodo, kad, nepaisant gerų saugumo tarnybų pastangų, turbūt neįmanoma visiškai, šimtu procentų užkirsti kelio tokiems išpuoliams“, - tęsė TSPMI docentas.

Pasak jo, pirmiausiai įtarimų šešėlis turėtų kristi ant Rugsėjo 11-osios išpuolius organizavusios grupuotės „Al Qaeda“ arba su ja susijusių organizacijų.

„Sunku pasakyti, ar tai yra ta pati „Al Qaeda“, ar tai kažkokios su ja asocijuotos struktūros. Kaip žinia, per tą dešimtmetį pati „Al Qaeda“ „pagimdė“ ar įkvėpė daug naujų teroristinių organizacijų ar grupuočių. Vienaip ar kitaip, sunku atsekti tą pradinį šaltinį. Čia, matyt, jau pačių amerikiečių tarnybos anksčiau ar vėliau išsiaiškins tų išpuolių organizatorius. Nors aišku, kad pirmieji įtarimai kyla būtent dėl tų pačių su „Al Qaeda“ siejamų ar susijusių teroristinių organizacijų“, - reziumavo T. Janeliūnas.