50-metis N. Maduro sekmadienį vykusiuose rinkimuose gavo 50,75 proc. balsų, o opozicijos kandidatas Henrique Caprilesas - 48,97 proc. N. Maduro persvara yra mažesnė nei 300 000 balsų. Penktadienį jis bus prisaikdintas prieš šešias savaites mirusio Hugo Chavezo įpėdiniu.

E. Kaprilesas pareikalavo iš naujo perskaičiuoti balsus ir įspėjo neprisaikdinti "neteisėto" prezidento. Per rinkimus užfiksuota 3 200 incidentų, kurie turi būti ištirti, sakė jis.

E. Kaprileso šalininkai pirmadienį išėjo į gatves, protestuodami prieš rinkimų rezultatus. Per protestus neišvengta susirėmimų su policija. Saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, kai buvo apmėtytos akmenimis.

Tūkstančiai protestuoja

Tūkstančiai opozicijos šalininkų pirmadienį užplūdo Karakaso gatves, žvangindami puodais, degindami šiukšlių krepšius ir skanduodami "Sukčius!", protestuodami, kad velionio šalies lyderio Hugo Chavezo politinis įpėdinis buvo patvirtintas išrinktuoju prezidentu.

Ši demonstracija prasidėjo, kai Nacionalinė rinkimų taryba (CNE) patvirtino prezidento pareigas ėjusio Nicolaso Maduro pergalę prieš savo oponentą Henrique Caprilesą, kuris atsisakė pripažinti pralaimėjimą ir pareikalavo perskaičiuoti visus balsus.

Vienoje vietoje policija išvaikė grupę protestuotojų, paleidusi ašarines dujas.

"Esame čia, nes jie pavogė mūsų balsus. Mus apgavo, - skundėsi 60-metė Selma Orjuela, daužydama puodą. - Mums reikia, kad prezidentu būtų Caprilesas. Štai kodėl balsavome; ir esame tikri, kad mes laimėjome."

Opozicijai planuojant daugiau protestų antradienį ir trečiadienį, N.Maduro paragino savo šalininkus rengti demonstracijas tomis pačiomis dienomis ir "taikiai kovoti" visoje šalyje.

N.Maduro, išsakęs palaikymą balsavimo patikrinimui tuojau po to, kai buvo paskelbti rezultatai, dabar sako, kad H.Caprileso reikalavimas perskaičiuoti visus balsus yra "buržua užgaida".

Anksčiau CNE pateikė N.Maduro patvirtintus rezultatus, sakydama, kad jis įveikė H.Caprilesą 50,75 proc. prieš 48,97 proc. - 265 tūkst. balsų skirtumu.

Galutinis skirtumas buvo apie 30 tūkst. balsų didesnis negu rodė preliminarūs rezultatai, tačiau bet kokiu atveju tai buvo geriausias opozicijos rezultatas prieš "čavizmą" po 14 metų trukusio socialisto H.Chavezo dominavimo šalyje, turinčioje didžiausius pasaulyje naftos išteklius.

"Esu Chavezo sūnus, - pareiškė N.Maduro. - Esu pirmasis prezidentas čavistas po Hugo Chavezo Friaso, ir įgyvendinsiu jo palikimą - ginti vargšus, saugoti mūsų nepriklausomybę."

50-metis buvęs užsienio reikalų ministras kaltina opoziciją vadovaujantis "perversmo mąstysena".

Tačiau kai Jungtinės Valstijos ir Amerikos šalių organizacija (OAS) palaikė H.Caprileso reikalavimą perskaičiuoti balsus, jis pareiškė, kad N.Maduro yra "neteisėtas prezidentas".

H.Caprilesas, kuris nori, kad CNE suskaičiuotų visus atsarginius balsalapius, išspausdintus balsavimo mašinų, ragino savo šalininkus protestuoti, kad "pasaulis sužinotų mūsų įtūžį, mūsų pyktį".

40-metis vienos valstijos gubernatorius taip pat ragino venesueliečius antradienį taikiai protestuoti prieš CNE biurus, reikalaujant visų balsų perskaičiavimo.

Tačiau CNE pirmininkės Tibisay Lucena gynė elektroninę balsavimo sistemą, sakydama opozicijai, kad ji turėtų rinktis "teisėtą kelią", o ne "grasinimus", jeigu nori užginčyti rezultatus. Ji priminė, kad 2000 metais JAV prezidento rinkimų baigtis buvo nuspręsta Aukščiausiojo Teismo.

Viename sostinės verslo rajone, žinomame kaip H.Caprileso tvirtovė, geltonos mėlynos ir raudonos spalvos Venesuelos vėliavomis mojuojantys protestuotojai skandavo: "Mes tai matom, mes tai jaučiam - Caprilesas prezidentas!"

"Prezidentas Caprilesas laimėjo. Tiesiog jie neskaičiavo balsų, kaip turėjo skaičiuoti", - teigė 33 metų Elisas Carvallo, išsidažęs veidą Venesuelos vėliavos spalvomis.

OAS palaikė raginimus perskaičiuoti balsus, o Baltieji rūmai pareiškė, kad išsamus auditas būtų "svarbus, išmintingas ir reikalingas žingsnis".

"Mūsų nuomone, skubotai spręsti tokiomis aplinkybėmis neatitiktų venesueliečių lūkesčių sulaukti aiškaus ir demokratinio rezultato", - sakė Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney.

Tuo tarpu artimiausi H.Chavezo sąjungininkai iš viso pasaulio, pradedant Kuba ir Ekvadoru, baigiant Brazilija ir Rusija, sveikino savo draugo parinktą įpėdinį, praėjus mėnesiui po to, kai charizmatiškas 58 metų Venesuelos lyderis užgeso, pralaimėjęs kovą su vėžiu.

Kubos lyderis Raulis Castro sakė, kad jo sąjungininko pergalė "rodo vado Chavezo idėjų ir darbų stiprybę".