„The Telegraph“ skelbia, jog, anot D. Nutto, bankininkai, besisvaiginantys kokainu, „pernelyg savimi pasitikėjo“, todėl „drąsiau priimdavo rizikingus sprendimus“. Specialistas teigia, jog priklausomybė nuo narkotikų ne tik sukėlė dabartinę krizė Jungtinėje Karalystėje, bet ir buvo 1995 metais įvykusios „Barings“ banko griūties priežastis.

Kaip teigia D. Nuttas, kokainas puikiai tiko bankininkus lydinčiai „jaudulio kultūrai ir troškimui gauti vis daugiau, daugiau ir daugiau“. „Bankininkai vartoja kokainą ir mums jau pridarė didelių bėdų. Tai „daugiau“ nei narkotikas“, - mano profesorius.

D. Nuttas jau ne pirmą kartą išsako drąsią mintį apie narkotikus.

Visai neseniai jis užsipuolė britų valdžią dėl „absurdiškų“ ir „idiotiškų“ įstatymų, nukreiptų prieš magiškuosius grybus, ekstazį ir kanapes. Anot profesoriaus, tokie draudžiantys įstatymai užkerta kelią medicininiams tyrimams, nes draudimai apsunkina vienos sudėtinės šių narkotinių medžiagų dalies – psilocibino (naudojamo gydant depresiją) – gavybą ir skirimą pacientams.

Iš vyriausiojo britų vyriausybės patarėjo narkotikų klausimais pareigų D. Nuttas buvo atleistas 2009 metais, kai paskelbė mokslinį darbą, kuriame teigta: jojimo ir ekstazio daroma žala praktiškai nesiskiria. Visuomenė, anot specialisto, ne visada „adekvačiai įvertina“ įgimtas grėsmes.

Tuometinis Jungtinės Karalystės visaus reikalų sekretorius Jacqui Smith nurodė patarėjui atsiprašyti – specialistas buvo apkaltintas sumenkinęs narkotikų vartojimo žalą. Tada D. Nuttas pareiškė, jog alkoholis ir tabakas yra netgi pavojingesni nei draudžiamos narkotinės medžiagos, tarp kurių ir LSD, ekstazis ir kanapės. Vėliau jis ne kartą kritikavo šalies valdžios vykdomos politikos moralę.

61 metų profesorius yra sakęs, jog 2005 metais magiškuosius grybus uždraudė konservatoriai, norėję įsiutinti Tony Blairą. Kitaip tariant, tai reiškė, jog profesoriui būtų reikėję pakloti 6 tūkst. svarų (24 tūkst. Lt) už leidimą, kas būtų tikra beprotybė, arba ieškoti jų gatvėse, „ko jo etikos komitetas tikrai neleistų“.

„Priežastis, kodėl tyrimas taip ir nebuvo pradėtas, yra ta, jog rasti bendrovių, galinčių gaminti vaistą ir būti pasirengusių žygiams dėl leidimo, kurie gali užtrukti iki metų ir trigubai padidinti kainą, praktiškai neįmanoma. Situaciją dar apsunkina primityvus ir senamadiškas požiūris, jog draudžiamieji narkotikai negali turėti jokios medicininės naudos“, - teigia D. Nuttas.

„Observer“ žurnalistams specialistas sakė, jog valdžios politika jam trukdo surinkti pakankamai įrodymų, jog psilocibinas slopina smegenų sritį, itin aktyviai veikiančią sergant depresija, taip neleisdamas dominuoti slogioms mintiems.

D. Nuttas taip pat kaltina šalies valdančiąją koaliciją „pabijojus“ nustatyti minimalią alkoholio kainą – tokia praktika kitose šalyje, kovojusiose su besaikiu alkoholio vartojimu, pasiteisino su kaupu.

„Apgailėtina. Noriu pasakyti, jog libdemai jausmingi. Jie tokią politiką palaiko“, - teigia D. Nuttas.