Ekspedicijos nariai išpjovė skylę lede ir nuleido "vėliavą už ateitį" į jūros dugną, kartu su kapsule iš titano ir stiklo, kurioje sudėti 2,7 mln. parašų prieš nepalytėtos Arkties gamtos išnaudojimą.

Vėliava, pritvirtinta prie stiklinio rutulio su titano rėmu, buvo nuleista netoli tos vietos, kuri Rusijos mažasis povandeninis laivas 2007 metais nuleido į Arkties vandenyno dugną šios šalies vėliavą. Tas žingsnis išprovokavo prieštaringų vertinimų.

"Greenpeace" ekspedicijos nariai - Holivudo aktorius Ezra Milleris, Švedijos įstatymų leidėja samė Josefina Skerk ir Seišelių salų atstovas Renny Bijoux - keliavo savaitę, kol pasiekė geografinį Šiaurės ašigalį, sakoma jų pranešime.

"Esame čia, kad pasakytume, jog ši ypatinga Arkties teritorija nepriklauso jokiam žmogui ir jokiai šaliai; kad ji yra bendras paveldas kiekvienam Žemėje", - nurodė 26 metų J.Skerk.

"Greenpeace", kurio būstinė įsikūrusi Amsterdame, teigia, kad Arkčiai gresia pavojus dėl klimato pokyčių, pramoninės žvejybos ir laivybos, o naftos bei dujų milžinės, tokios "Shell" ir "Gazprom" planuoja eksploatuoti šio regiono telkinius, valstybėms reiškiant pretenzijas vandenyno teritorijas, kurias anksčiau dengė ledas.

Dėl ledo dreifo ir senkančių atsargų ekspedicijos nariams vieną iš paskutiniųjų savo kelionės ruožų teko perskristi sraigtasparniu.

Manoma, kad Arkties vandenyno dugne slypi apie 90 mlrd. barelių naftos ir 30 proc. dar neatrastų pasaulio dujų telkinių, nurodo JAV Geologijos tarnyba (USGS).

"Kylant temperatūrai ir traukiantis ledui, atkeliauja naftos bendrovės. Jos nori gręžti, (ieškodamos) iškastinio kuro, kuris ir sukėlė šį tirpsmą. Tai beprotybė - privalome juos sustabdyti", - sakė E.Milleris, sukūręs pagrindinį vaidmenį 2011 metų filme "Mums reikia pasikalbėti apie Keviną" (We Need to Talk About Kevin).

"Mano šalis tiesiogine prasme išnyks, jeigu jūros lygis pakils. Atvykau į Šiaurės ašigalį iš Seišelių, kad nuleisčiau šią vėliavą, nes tai, kas vyksta Arktyje, svarbu man, mano šalies žmonėms ir kiekvienam visame pasaulyje", - R.Bijoux nurodė "Greenpeace" pranešime.

"Vėliavą už ateitį" sukūrė Malaizijos moksleivė Sarah Batrisyia per konkursą, kurio žiuri vadovavo garsi Didžiosios Britanijos mados dizainerė Vivienne Westwood.