Beginkliai civiliai gyventojai, teisėjai, teisininkai ir teismo darbuotojai - žuvo visi, kai devyni afganų kariais persirengę kovotojai trečiadienį surengė aštuonias valandas trukusį puolimą, kuris baigėsi tik tuomet, kai saugumo pajėgos galiausiai nukovė paskutinį likusį užpuoliką.

Talibano kovotojai dažnai taikosi į vyriausybės pastatus, bet šios precedento neturinčios žudynės teismo rūmuose atokioje Faros provincijoje pakurstė nuogąstavimus dėl sukilimo jėgos, kai NATO pajėgos traukiasi iš mūšio lauko.

Trys užpuolikai žuvo, kai jų iš armijos pavogtas automobilis su sprogmenimis anksti trečiadienį įvažiavo pro Faros teismo vartus.

Automobilis sprogo, kai jie atsisakė sustoti ir policija pradėjo šaudyti, sakė Faros provincijos gubernatoriaus pavaduotojas Mohammadas Younusas Rasouli, kuris pridūrė, kad sprogimas buvo milžiniškas.

Šeši kiti užpuolikai, kurie buvo persirengę afganų kariais, įėjo į teismo pastatus ir šalia esančią prokuratūrą.

"Kiekvienas jų turėjo po 10 rankinių granatų ir daugybę kulkų. Jie išlauždavo kiekvienas duris ir šaudavo į kiekvieną kiekviename kabinete, kabinetas po kabineto, - sakė M.Y.Rasouli. - Kiekvieną, visus teisininkus ir teisėjus, ir visus kitus. Visi jie buvo neginkluoti, bejėgiai".

Irano pasienyje esančios Faros provincijos gubernatorius Mohammadas Akramas Khpalwakas sakė, kad žuvo 36 civiliai žmonės, tarp jų - keturi teisininkai ir keturi teisėjai. Taip pat žuvo 10 saugumo pajėgų narių, o dar 95-100 žmonių buvo sužeisti, pridūrė jis.

"Daug žmonių buvo įstrigę tuose pastatuose. Kai jie buvo išgelbėti, policija ir armija pradėjo užpuolikų medžioklę, - sakė M.A.Khpalwakas. - Per dieną žuvo 10 saugumo pajėgų narių".

Tuo metu, kai teismas buvo užpultas, jame turėjo būti teisiami Talibano kovotojai. Talibanas paskelbė, kad išvadavo 13 savo narių, bet gubernatorius AFP sakė, kad 12 tame teisme buvusių Talibano kalinių buvo sugrąžinti į kalėjimą.

Šis išpuolis yra daugiausiai aukų pareikalavusi ataka Afganistane per daugiau kaip metus. Jis buvo įvykdytas NATO pajėgoms, kurios su Talibanu kovoja nuo 2001 metų, pradėjus atsitraukimą.