Kaip rašo Rusijos žiniasklaida, trečiadienio vakarą liepsnos apėmė aukščiausią "Grozny City" pastatą - 40 aukštų dangoraižį, kuriame taip pat buvo įsikūręs penkių žvaigždučių viešbutis.

Iš pastato, simbolizuojančio Čečėnijos, kurioje daugumą gyventojų sudaro musulmonai, atsigavimą po separatistinių karų, veržėsi tiršti juodi dūmai ir liepsnos.

"Grozny City" kompleksą sudaro septyni dangoraižiai Grozno centre, kur per pastaruosius 20 metų vykusius du karus Kremliaus pajėgos įnirtingai kovėsi su separatistais.

Ugnis išplito visuose aukštuose, išskyrus pirmąjį. Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai sutramdė liepsnas naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį.

Šios ministerijos pareigūnas Jurijus Deševychas ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai "RIA Novosti", kad trumpasis jungimas įvyko kondicionieriaus bloke, pritvirtintame prie pastato išorinės sienos trečiame aukšte.

Tuo tarpu prieštaringai vertinamas ekscentriško būdo R.Kadyrovas savo svetainėje socialiniame tinkle "Instagram" parašė, kad gaisras kilo Dievo valia.

"Gaisras įvyko pagal Aukščiausiojo valią, o prieš Jo valią mes bejėgiai", - Čečėnijos lyderio žinutę citavo naujienų portalas Lenta.ru.

"Šlovė Visagaliui dievui, apsieita be žmonių aukų. Kad nei vienam Čečėnijos respublikos gyventojui nė plaukas nuo galvos nenukristų, paaukosiu bet kurį pastatą ir dėl to padarysiu viską - kas įmanoma ir kas neįmanoma!" - pridūrė jis.

R.Kadyrovas taip pat nurodė, kad nuo ugnies nukentėjęs 40 aukštų pastatas bus atstatytas ir taps "daug gražesnis ir geresnis nei buvo".

Čečėnijos prezidentas teigė, kad artimiausiu laiku šalia "Grozny City" iškils kitas šiuolaikinių pastatų kompleksas "Grozny City 2". Šios Šiaurės Kaukazo respublikos administracija informavo, kad jau šią savaitę Grozne bus pradėtas statyti naujas viešbutis, kuris iškils šalia sporto arenos "Achmat".

Gaisro nusiaubto 145 metrų aukščio pastato viršuje įrengtas didžiulis laikrodis, kuris, kaip mėgsta pasigirti Čečėnijos pareigūnai, yra vienas iš didžiausių pasaulyje. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad po šio incidento laikrodis nebeveikia.

2011 metais surengtoje "Grozny City" atidarymo ceremonijoje, priderintoje prie R.Kadyrovo 35-uoju gimtadieniu, dalyvavo kai kurios pasaulinės garsenybės, tokios kaip aktorė Hillary Swank ir smuiko virtuozė Vanessa Mae.

Komplekse buvo G.Depardieu butas, bet jis nesudegė

Anksčiau šiais metais G.Kadyrovas įteikė prabangaus buto Grozne raktus Prancūzijos kino aktoriui Gerard’ui Depardieu, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam suteikė savo šalies pilietybę.

Tačiau jo naujieji apartamentai nuo gaisro nenukentėjo, ketvirtadienį teigė R.Kadyrovo atstovas.

"Depardieu butas yra visai kitame pastate", - atstovas Alvis Karimovas sakė AFP.

Gaisro nuniokotas pastatas dar nebuvo pradėtas naudoti, o žmonės per šį incidentą nenukentėjo.

R.Kadyrovas - buvęs sukilėlis, labiau mėgstantis dėvėti sportinius treningus negu kostiumus netgi oficialiomis progomis - atėjo į valdžią Čečėnijoje, kai jo tėvas Achmatas Kadyrovas žuvo sprogus bombai per Pergalės dienos koncertą šiame neramiame regione 2004 metais.