Jorge Mario Bergoglio, dar besimokydamas tapti kunigu, savo gimtojoje Argentinoje sutiko jį sužavėjusią merginą, tačiau galiausiai meilės atsisakė ir pasišventė tarnauti Dievui.

Ši intriguojanti popiežiaus jaunystės detalė į viešumą iškilo kaip tik tuo metu, kai pontifikas atvirai pabrėžė moterų svarbą Biblijoje ir visoje krikščionybės istorijoje, tačiau nė žodeliu neužsiminė norįs sušvelninti Vatikano taikomą draudimą moterims tapti dvasininkėmis ar palengvinti celibato taisykles kunigams.

„Kai mokiausi seminarijoje, buvau susižavėjęs mergina, kurią sutikau per dėdės vestuves. Mane pakerėjo jos grožis, dvasia. Kurį laiką buvau tiesiog pametęs galvą“, - knygoje „On Heaven and Earth“ („Danguje ir žemėje“), ispanų kalba išleistoje dar 2010 metais, kai Pranciškus buvo Buenos Airių arkivyskupas, teigia pontifikas. Anglų kalba knyga pasirodys jau balandį.

„Vis galvojau ir galvojau apie ją. Kai po vestuvių grįžau atgal į seminariją, daugiau nei savaitę negalėjau melstis, nes vos tik pabandydavau susikaupti, man prieš akis pasirodydavo ta mergina. Turėjau gerai pagalvoti, kas čia vyksta“, - teigiama knygoje. Tačiau pontifikas žinojo turįs rinktis – meilė ar kunigystė. Ir pasirinko pastarąją.

Baigęs „Immaculada Concepcion“ seminariją, J. M. Bergoglio 1960 metais tapo jėzuitų kunigu. Neaišku, ar paslaptingoji mergina yra ta pati, apie kurią užsiminta anksčiau – paauglė, su kuria būsimasis popiežius šokdavo tango.

Be to, viena Argentinoje gyvenanti 76 metų moteris, augusi būsimojo pontifiko kaimynystėje, atsikleidė, jog vaikystėje jie buvo artimi.

Argentinos sostinėje Buenos Airėse gyvenanti moteris pasakoja, jog J. M. Bergoglio, būdamas vos dvylikos, jai nupiešė mažą baltą namelį raudonu stogu ir parašė: „štai ką nupirksiu, kai susituoksime“.

Knygą, anglų kalba pasirodysiančią gegužės 7 dieną, parašė rabinas iš Argentinos Abrahamas Skorka. Joje pateikiami pontifiko samprotavimai tokiomis jautriomis temomis kaip celibatas, tos pačios lyties asmenų santuokos, abortai, homoseksualumas ir eutanazija.

Lyginant su jo pirmtaku Benediktu XVI, popiežius Pranciškus demonstruoja ne tokį formalų, žmonėms artimesnio Katalikų Bažnyčios vadovo modelį. Atsistatydinęs popiežius emeritas Benediktas XVI šiuo metu gyvena pilyje netoli Romos.

Tačiau knyga parodo, jog doktrinos požiūriu 76 metų Pranciškus konservatyviomis pažiūromis praktiškai nenusileidžia savo pirmtakui. Jis griežtai atmeta idėją, jog Katalikų Bažnyčia leistų dvasininkių kelią rinktis ir moterims.

„Moterims skirtas kitas vaidmuo, kurį puikiai iliustruoja mergelė Marija“, - teigiama knygoje.
Tą pačią temą pontifikas palietė ir trečiadienį per savaitinę audienciją Šv. Petro aikštėje. Popiežius pareiškė, jog moterių vaidmuo Biblijoje – „pats svarbiausias ir esminis“. Moterys buvo „pirmosios Prisikėlimo liudininkės“, kalbėdamas apie Mariją Magdalietę ir Mariją sakė Pranciškus. Jos buvo labiau linkusios patikėti, jog Kristus prisikėlė, nei vyrai.

„Tai labai gražu. Tokia visų moterų misija – pasakoti savo vaikams ir anūkams, kad Kristus prisikėlė“, - sakė pontifikas.