Naujasis pontifikas penktadienį vadovaus pamaldoms Vatikano Šv.Petro bazilikoje, kuriomis primenamos Jėzaus Kristaus paskutinės gyvenimo ir kančios valandos, o vėliau vadovaus Kryžiaus kelio procesijai (Via Crucis) Koliziejuje, kuriame, kaip tikima, senovės Romos imperijos laikais buvo nužudyti tūkstančiai krikščionių.

76 metų Pranciškus, kurio pontifikato pirmosios dienos aiškiai skyrėsi nuo jo atsistatydinusio pirmtako Benedikto XVI valdymo, kaip tikimasi, eis procesijoje ir netgi neš sunkų medinį kryžių dalį kelio.

Benediktas XVI, kuriam dabar 85 metai, pernai per Didžiąją savaitę atrodė silpnos sveikatos ir Didžiojo penktadienio procesijai vadovavo iš po baldakimo prie Koliziejaus.

Naujasis pontifikas Didįjį ketvirtadienį taip pat surengė precedento neturinčią ceremoniją, kai nuplovė ir pabučiavo kojas viename Romos kalėjime laikomiems kaliniams. Katalikų Bažnyčios vadovas pirmąkart tokį ritualą atliko kalėjime, o tarp pagerbtųjų pirmąkart buvo moterų ir musulmonų.

"Bet kas, aukščiausiai iškilęs, privalo tarnauti kitiems", - sakė 76 metų Pranciškus per mišias jaunimo kalėjime "Casal del Marmo", praėjus dviem savaitėms po to, kai buvo išrinktas pirmuoju iš Lotynų Amerikos kilusiu popiežiumi.

"Darau tai iš visos savo širdies, nes tai mano - kunigo, vyskupo - pareiga. Privalau jums tarnauti", - pridūrė jis.

Kojų plovimas per Didžiojo ketvirtadienio mišias yra tradicija, grindžiama tikėjimu, kad Jėzus Kristus prieš Paskutinę vakarienę nukryžiavimo išvakarėse nuplovė kojas savo apaštalams.

Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi sakė, jog daugelis tos ceremonijos dalyvių pravirko per ceremoniją, kurią nušviesti buvo leista tik Vatikano žiniasklaidai.

Kojos išmargintos tatuiruotėmis

Ceremonijos vaizdo įraše matoma, kaip pontifikas lieja vandenį ant sulaikytųjų kojų - vieno iš jų išmargintų tatuiruotėmis. Popiežius taip pat pabučiavo kojas kiekvienam iš 12 kalinių, žvelgdamas jiems į akis.

Pasak F.Lombardi, ši ceremonija buvo pirmoji, per kurią popiežius mazgojo kojas moterims. Pranciškus anksčiau yra surengęs panašių ceremonijų savo gimtojoje Argentinoje, prieš tapdamas pontifiku - kalėjimuose, ligoninėse ir senelių namuose.

Ši tradicinė Didžiojo ketvirtadienio ceremonija paprastai vyksta bazilikoje miesto centre.

Ankstesni popiežiai per ją paprastai mazgodavo kojas kunigams.

Neformaliu stiliumi išsiskiriantis Pranciškus nukrypo jau nuo kelių Vatikano tradicijų, tačiau kol kas nesiėmė iš esmės spręsti daugelio problemų, apėmusių Katalikų Bažnyčią, įskaitant reformas skandalo krečiamoje Vatikano biurokratijoje ir Šventojo Sosto banke.

Pontifikas, kuris anksčiau buvo Buenos Airių arkivyskupas Jorge Mario Bergoglio, Argentinoje buvo žinomas dėl savo įtaigios socialinės retorikos, šalį krečiant didelei ekonomikos krizei. Jis taip pat pelnė daugelio pagarbą savo kukliu gyvenimo būdu ir pastangomis padėti vargingiems rajonams.

Didysis penktadienis yra antroji iš keturių įtemptų dienų krikščionių kalendoriuje, kurias vainikuoja sekmadienį švenčiamos Velykos, per kurias minimas Kristaus prisikėlimas.

Didįjį penktadienį niekur pasaulyje nėra aukojamos šv. Mišios, gedint Jėzaus mirties.

Šeštadienį pontifikas dalyvaus vakarinėse Velyknakčio mišiose Šv.Petro bazilikoje. Vatikanas dar nepaskelbė, ar Pranciškus tęs tradiciją per tas pamaldas pakrikštyti aštuonis suaugusius atsivertėlius.

Sekmadienį popiežius, kuris yra pirmasis po beveik 1 300 metų Katalikų Bažnyčios vadovas, kilęs ne iš Europos, priešais dešimtis tūkstančių maldininkų Šv.Petro aikštėje aukos Velykų mišias, o vėliau paskelbs palaiminimą „Miestui ir pasauliui“ (Urbi et orbi).