JAV gynybos sekretorius Ch.Hagelis sakė, kad troškimas tęsti diskusijas šiuo klausimu, ministrų pavaduotojų lygiu, yra "svarbi JAV ir Rusijos santykių dalis".

S.Šoigu savo kolegai amerikiečiui paskambino po JAV sprendimo atsisakyti planuotos priešraketinės gynybos Europoje sistemos paskutinės fazės, kurios tikslas turėjo būti Irano balistinių raketų grėsmės neutralizavimas ir kuri labai nepatiko Maskvai.

Nors JAV sprendimą analitikai vertino kaip raktą deryboms su Rusija dėl ginklų kontrolės atnaujinti, Rusijos pareigūnai reagavo abejingai, o užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas tvirtino, kad tai nėra laikoma "nuolaida" Rusijai.

JAV prezidentas Barackas Obama vasario mėnesį sakydamas metinį pranešimą pažadėjo dirbti su Kremliumi mažinant ir Rusijos, ir Amerikos branduolinių ginklų atsargas.

Ratifikavus sutartį START, kurią B.Obama ir tuometinis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė 2010 metų balandį, derybos tarp šių buvusių Šaltojo karo priešininkių įstrigo.

Pentagonas pirmadienį pranešė, kad Ch.Hagelis ir S.Šoigu per savo pokalbį telefonu aptarė įvairius klausimus, tarp jų - situacijas Afganistane, Šiaurės Korėjoje, Irane ir Sirijoje.