7.45 val. Mirties priežastis kol kas nėra aiški, nors artimi šaltiniai teigia, kad verslininką ištiko širdies smūgis. B.Berezovskio namuose paiešką atlieka ir ekspertai, turintys patirties tiriant aplinkas, užterštas cheminėmis, branduolinėmis ar biologinėmis medžiagomis.

Policijos atstovas bbc.com informavo, kad specialiai treniruoti pareigūnai yra įvykio vietoje ir dėl atsargumo atlieka įvairias paieškas. Pasak jų, vietiniai gyventojai jokios rizikos nepatiria.

21.28 val. Rusijos Ortodoksų Bažnyčios ryšių su visuomene skyriaus vadovas protojerėjus Vsevolodas Čaplinas verslininko Boriso Berezovskio mirtį laiko pretekstu kiekvienam susimąstyti apie daiktinių gėrybių beprasmiškumą, susitikus su Dievu.

„Ką jau čia bepasakysi? Ką nors bloga kalbėti - ne laikas, o gera apie šį žmogų aš nieko nežinau. Tačiau reikia neužmiršti, kad bet kuris žmogus stos priešais Dievo teismą“, - kalbėjo jis.

„Iš Evangelijos mes žinome, kad Dievas teis mus, žiūrėdamas ir į mūsų darbus, ir į tai, ar išpažinome mes tikrąjį tikėjimą Dievu, ar gyvenome pagal Evangeliją, ar rengėmės susitikimui su Kristumi tikru, o neprasimanytu, ne suformatuotu pagal savo asmeninį patogumą ir savo asmenines nuodėmes“, - sakė dvasininkas, atsakydamas į korespondento klausimus.

„Dabar šis žmogus stos prieš Dievą. Ar rengėsi jis šiam susitikimui, nežinau, bet kiekvienas mūsų turi apie tai prisiminti. Nei pinigai, nei valdžia, nei garsumas, nei protas, nei ryšiai tame susitikime nepadės“, - pridūrė jis.

„Žvelgdami į šio žmogaus gyvenimo kelią, pažvelkime ir į savąjį, ir neužmirškime to, kad susitikimas su Dievu laukia kiekvieno iš mūsų“, - pabrėžė V.Čaplinas.

Borisas Berezovskis

21.20 val. Britų policija B. Berezovskio mirtį vadina nepaaiškinama. Dėl įvykio pradėtas tyrimas. Policijos duomenimis, mirusį verslininką vonioje rado apsaugininkas.

21.17 val. Artimas šeimos draugas žiniasklaidai patvirtino, kad B. Berezovskis mirė sustojus širdžiai. Pirminė prielaida – infarktas. Jo žiniomis, jokių savižudybės požymių rasta nebuvo – jokių dūrių, jokių žymių, kad buvo gertos tabletės. Šeimos draugas nenorėjo spekuliuoti ir versija, kad tai galėjo būti žmogžudystė. Esą reikia palaukti skrodimo rezultatų.

20.03 val. V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pranešė, kad B. Berezovskis prieš keletą mėnesių prašė šalies vadovo jam atleisti. Pastarasis perdavė Rusijos prezidentui laišką, kuriame pripažino padaręs daug klaidų. Jis prašė prezidento leisti jam grįžti į tėvynę.

Mirties aplinkybės neaiškios - neatmetama ir savižudybės versija

Šią žinią patvirtino ir B. Berezovskio įkurto Pilietinių laisvių fondo vadovas Aleksandras Goldfarbas.

Pirminiais duomenimis, verslininkas mirė 11 val. ryto Londono laiku. Smurtinės mirties pėdsakų nėra. Kai kurie šaltiniai teigia, kad B. Berezovskis nusižudė, tačiau kiti šaltiniai šios informacijos nepatvirtina, praneša www.lenta.ru.

Teigiama, kad verslininkas buvo rastas negyvas vonioje savo namuose. Pasak jį žinojusių žmonių, šią savaitę keletą kartų jam buvo bloga su širdimi. Todėl neatmetama infarkto versija.

Pasak verslininko advokato  A.Dobrovinskio, B. Berezovskio būklė pastaruoju metu buvo siaubinga, jis kentėjo nuo depresijos. Mat jį lydėjo vienos skolos, dėl kurių jis netgi pardavinėjo paveikslus, kitus daiktus. Advokato teigimu, neseniai B. Berezovskis paprašė vienų pažįstamų paskolinti 5 tūkst. dolerių, nes norėjo kažkur skristi.

Jo finansines problemas pastaruoju metu dar labiau padidino jo buvusios žmonos Jelenos Gorbunovos reikalavimas, kad B.Berezovskis atiduotų jai 5 milijonus svarų už parduotą jų bendrą nekilnojamąjį turtą Saryje.

Gavo politinį prieglobstį Didžiojoje Britanijoje

B. Berezovskis iš Rusijos išvyko 2000 m. po to, kai pasirodė informacija, kad jis gali būti apkaltintas dėl vadinamojo „Aerofloto reikalo“, t. y. valstybės lėšų grobstymo. Pats B. Berezovskis tikino, kad šią bylą paskatino jo konfliktas su Rusijos prezidentu V. Putinu. 2003 m. B. Berezovskis gavo politinį prieglobstį Didžiojoje Britanijoje.

Rusijoje jis buvo pripažintas kaltu, jam nedalyvaujant teisme,dėl nelegalaus lėšų pasisavinimo. Šios lėšos buvo gautos išneteisėtų sandorių, pagal kuriuos buvo parduota stambi automobilių partija. B. Berezovskis buvo nuteistas 13 metų kalėjimo. Rusija nekartą prašė Didžiosios Britanijos jį išduoti, tačiau šie prašymai nebuvo tenkinti argumentuojant, kad byla galėjo būti politizuota.

Į B. Berezovskio gyvybė 6 kartus buvo pasikėsinta, paskutinį kartą – 2007 m. Londone. Vieno pasikėsinimo metu žuvo verslininko vairuotojas, buvo sunkiai sužalotas apsaugininkas, o pats B. Berezovskis nudegė.

Borisas Berezovskis
Buvo įsipainiojęs į sekso už pinigus skandalą su lietuve

Ne vieną prekybos žmonėmis grupuotę atskleisti padėjusi lietuvė prieš keletą metų pareigūnams tvirtino intymiai bendravusi su B. Berezovskiu.

Tuo metu buvusi nepilnametė tikino norėjusi tapti manekene, todėl kreipėsi ne į vieną spaudoje besireklamavusią modelių agentūrą. Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, agentūros gražuolių ieškojo ne drabužių demonstravimui, o turtingų vyrų seksualinėms užgaidoms tenkinti.Londone ji sužinojo, kad vietoj fotografavimosi jai teks intymiai bendrauti su turtuoliais. „Nenorėjau sutikti, tačiau man buvo grasinama“, - kalbėjo mergina.

Viešbutyje apgyvendinta apgauta gražuolė netrukus iš ją prižiūrėjusios moters sužinojo, kad privalės susitikti su vyriškiu ir „būti jo mergina“. „Sužinojau, kad tai turtingas vyras, kilęs iš Rusijos, kuris užsiima politika. Tas vyras - Borisas Berezovskis“, - pareiškė mergina. Šaltinių teigimu, lietuvaitei pareigūnai esą net parodė oligarcho nuotrauką – ši iš karto atpažino milijonierių.

Kaip pasakojo manekenės karjeros siekusi mergina, Londone su B. Berezovskiu ji esą bendravusi maždaug pora savaičių. „Jis atvažiuodavo pas mane į viešbutį, mes eidavome į restoranus, lankėme muziejus“, - pasakojo turtuolio palydove turėjusi būti mergina.

Per apklausą įslaptinta liudytoja prisipažino, kad su B. Berezovskiu esą du kartus turėjusi lytinių santykių, nors galimybių buvo ir daugiau. „Kitus kartus išsisukdavau“, - į spąstus pakliuvusi mergina teigė, kad oligarchas su ja buvęs švelnus ir niekada nenaudojęs prievartos.

Kukliai atrodančiai lietuvaitei milijonierius davė tūkstantį svarų apsipirkti Londono parduotuvėse, o kai po dviejų savaičių ji jau susiruošė grįžti į Lietuvą, B. Berezovskis esą jai atseikėjo dar 2 tūkst. svarų. „Po to jis man dažnai skambino ir kvietė atvažiuoti, todėl po trijų savaičių vėl išskridau į Londoną“, - neįtikėtiną istoriją pareigūnams pateikė mergina. Pasak liudytojos, D.Britanijos sostinėje ji praleidusi vos kelias dienas, nes netrukus B. Berezovskis jai pasiūlė kartu skristi į Izraelį. Čia su oligarchu maždaug savaitę praleidusi mergina tikina tiesiai grįžusi į Lietuvą. Už „gerai praleistą laiką“ B. Berezovskis esą jai sumokėjo apie 2 tūkst. svarų bei įvairiose prabangiose parduotuvėse nupirko papuošalų bei drabužių.

Borisas Berezovskis
Mokslininkas, verslininkas ir politikas

B. Berezovskis gimė 1946 m. Maskvoje. Baigė Maskvos miškininkystės institutą, taip pat Maskvos valstybinį universitetą, vėliau apsigynė daktaro disertaciją, tapo Sovietų Sąjungos Mokslų akademijos nariu korespondentu.Pradėjęs verslą, 1993-1994 m. žiemą jis tapo prezidento Boriso Jelceno artimosios aplinkos nariu. 1999 m. gruodį B. Berezovskis buvo išrinktas į Valstybės dūmą, tačiau 2000 m. vasarą atsisakė mandato ir pradėjo kritikuoti naujai išrinktą prezidentą Vladimirą Putiną.

B. Berezovskis buvo daugiau nei 100 mokslinių darbų autorius, parašė keletą monografijų.

Nuo 1989 m. jis aktyviai užsiėmė verslu, įkūrė ir tapo daugelio stambių Rusijos kompanijų pagrindiniu akcininku, jam priklausė ir kai kurie žiniasklaidos leidiniai bei vienas televizijos kanalas.

1992 m. jis įkūrė pirmą privatų,nuo valstybės nepriklausomą paramos fondą „Triumfas“, kuris rėmė rusų kultūrą.

1995 m. B. Berezovkis užsiėmė politika, o 1996 m. suvienijo rusų oligarchus kovai prieš komunistus. Teigiama, kad būtent šio verslininkui, kuris pasinaudojo savo įtakomis, už pergalę prezidento rinkimuose turėtų būti dėkingas Jelcenas.

1996-1997 m. B. Berezovskis ėjo Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojo pareigas. Dėl tojis atsisakė Izraelio pilietybės, kurią buvo gavęs 1993 m. 1997m. B. Berezovsko pastangomis buvo pasirašyta Rusijos taikos sutartis su Čečėnija.

1998-1999 m. jis buvo Nepriklausomų valstybių sandraugos vykdomasis sekretorius, 1998 m. sukūrė šio darinio pertvarkos koncepciją, kuri buvo atšaukta, kai oponentų jis buvo pašalintas iš šių pareigų.

2000 m. B. Berezovskis aktyviai dalyvavo V. Putino prezidento rinkimų kampanijoje, tačiau tais pačiais metais pareiškė nepritariąs V. Putino politikai iratsisakė Valstybės dūmos deputato mandato ir galiausiai pabėgo į Didžiąją Britaniją.

2001 m. jis Niujorke jis įkūrė Pilietinių laisvių fondą, skirtą demokratinėms reformoms buvusios Sovietų Sąjungos teritorijoje palaikyti, taip pat sukeliais bendražygiais įsteigė V. Putino režimui opozicinę partiją „Liberalioji Rusija“.

2006 m. Londone radioktyviuoju izotopu polonijumi-210 buvo nunuodytas B. Berezovskio bendražygis Aleksandras Litvinenko.

Verslinkas buvo vedęs tris  kartus. Liko šeši vaikai ir tiek pat anūkų.

Borisas Berezovskis
Grėsė bankrotas

Į Londoną emigravęs verslininkas teisėsi su Romanu Abramovičiumi dėl didelių pinigų sumų, tačiau teismą pralaimėjo. Tikėdamasis gauti 5,6 mlrd. dolerių (14,94 mlrd. Lt), kurie esą nebuvo išmokėti už jo dalį „Sibneft“ ir Rusal“, jis pernai teisme buvo apkaltintas melagiu. Po teismo sprendimo B. Berezovskiui grėsė bankrotas. Jis turėjo padengti teismo išlaidas, kurios siekė net 40 mln. svarų (173 mln. Lt), tačiau tuo metu jo skolos siekė beveik 200 mln. svarų (865 mln. Lt). Tai gi jis net negalėjo parduoti savo turto, kadangi praktiškai visas buvusio turtuolio turtas jau seniai įkeistas.

Įkeisto turto sąraše, kaip skelbė „Forbes“, buvo išskirtinis „Rolls Royce“ markės automobilis, kuriam buvęs milijardierius pasiskolino 500 tūkst. svarų (2,163 mln. Lt) iš buvusio Kirgizijos prezidento sūnaus Maksimo Bakijevo. Manoma, jog B. Berezovskio „Maybach“ markės automobilis taip pat įsigytas paėmus kreditą. B. Berezovskiui buvo likęs tik namas Londone, vertas 5 mln. svarų (22 mln. Lt), ir nekilnojamasis turtas Prancūzijos pietuose – „Chateau de la Garoupe“, vertas 300 mln. eurų (1,035 mlrd. Lt). Pinigų gauti B. Berezovskis tikėjosi ir iš kito teismo. Dėl jo ieškinio prieš buvusį „Metalloinvest“ savininką Vasilijų Anisimovą buvo įšaldyti 600 mln. dolerių (1,6 mlrd. Lt).

Geriausiais laikais „Forbes“ B. Berezovskio turtą vertino net 1,3 mlrd. dolerių (3,47 mlrd. Lt). 2004 metų pabaigoje B. Berezovskis kartu su verslo partneriu Badriu Patarkacišviliu iš R. Abramovičiaus už „Sibneft“, „Rusal“ ir ORT gavo 2,7 mlrd. Be to, R. Abramovičius sakė, jog B. Patarkacišviliui nupirko lėktuvą ir kelerius metus mokėjo už jo priežiūrą. B. Berezovskis į jį kreipdavosi pinigų einamosioms išlaidoms padengti.

Pinigus iššvaistė dėl savo įgeidžių

Anot B. Berezovskio pažįstamų, pinigai išseko, nes buvęs turtuolis nebemokėjo sau pasakyti ne: samdė visą komandą aptarnaujančio personalo – vien apsauginių geriausiais laikais buvo beveik 100 vyrų. Neseniai B. Berezovskis atleido du vairuotojus, vienas iš jų per metus gaudavo 100 tūkst. svarų (432 tūkst. Lt) algą.

Nemažai lėšų reikalaudavo ir pilių bei panašaus nekilnojamojo turto išlaikymas. Daug pinigų teko pakloti žmonoms ir vaikams. Savo antrajai sutuoktinei Galinai B. Berezovskis turėjo išmokėti nuo 100 iki 200 mln. svarų (432-865 mln. Lt).

Be to, B. Berezovskis negailėdamas pinigus švaistė ir politiniams žaidimams Rusijoje. Visą laiką jis bandė įtikinti B. Patarkacišvilį balotiruotis į Gruzijos prezidentus, o 2004 metais finansavo Ukrainoje vykusią Oranžinę revoliuciją.