Popiežiaus sraigtasparnis nutūpė netoli vaizdingų rūmų kalvos viršūnėje, pasakojo AFP reporteris.

Šis susitikimas užbaigia kelias istorines savaites Katalikų Bažnyčiai, kai Benediktas tapo pirmuoju per daugiau nei 700 metų atsistatydinusiu popiežiumi - ir tik antruoju, priėmusiu tokį sprendimą savo noru per pastaruosius du tūkstantmečius.

Paskutinis atsistatydinęs popiežius Celestinas V, kuris tai padarė 1294 metais, buvo įkalintas ir tikriausiai nužudytas savo įpėdinio Bonifaco VIII. Neišliko jokių šaltinių, kurie rodytų, kad jiedu buvo susitikę po atsistatydinimo.

Pabrėždami neįprastą šio susitikimo pobūdį, abi dvasininkai vilki baltus popiežių drabužius, kadangi Benediktui buvo palikta teisė dėvėti pontifiko rūbus ir privilegija būti vadinamam „Jo Šventenybe“.

Praėjusią savaitę į konklavą Siksto koplyčioje susirinkę kardinolai naujuoju popiežiumi išrinko Pranciškų, kuris tapo pirmuoju iš Lotynų Amerikos kilusiu Katalikų Bažnyčios vadovu ir pirmuoju nei iš Europos kilusiu pontifiku per beveik 1 300 metų.

Kaip pranešė Vatikanas, Benediktas, kuris nuo atsistatydinimo gyvena prie ežero esančioje Kastel Gandolfo rezidencijoje, praėjusią savaitę stebėjo televizijos transliaciją, per kurią buvo iškilmingai paskelbtas naujojo popiežiaus vardas.

Abiejų dvasininkų pokalbiai vyksta privačioje aplinkoje; Vatikanas nurodė, jų detalės tikriausiai nebus viešinamos. Tačiau tikėtina, kad Pranciškus ir Benediktas aptars kai kuriuos Bažnyčiai itin opius klausimus.

Šventojo Tėvo sraigtasparnis matytas nusileidžiantis netoli Kastel Gandolfo rūmų, kurie šimtmečius buvo popiežių vasaros rezidencija.

Kaip nurodo Vatikanas, Benediktas ten pasitiko Pranciškų kartu su rūmų darbuotojais, vėliau jiedu kartu pietavo.

76 metų Pranciškaus ir 85 metų popiežiaus emerito įvaizdžiai labai skirtingi, tačiau juos vienija panašus požiūris į doktrinos klausimus ir Bažnyčios ateitį po gana įtempto aštuonerius metus trukusio Benedikto pontifikato.

Kai buvo išrinktas, Pranciškus ne kartą pareiškė pagarbą Benediktui ir dukart kalbėjosi su juo telefonu.

Pasak analitikų, naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas bus labai priklausomas nuo savo pirmtako teologinio palikimo.

Benediktas prieš atsistatydindamas pažadėjo savo ištikimybę naujam popiežiui, kad ir kas juo taptų.
1,2 mlrd. tikinčiųjų turinčios pasaulio katalikų bendruomenės dabartiniam ir buvusiam lyderiui labai rūpi įvairūs opūs klausimai: pradedant stiprėjančiu sekuliarizmu Vakarų šalyse, baigiant Vatikano biurokratijos reforma ir besitęsiančius skandalu dėl dvasininkų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo.

Jiedu taip pat gali aptarti vadinamąjį „Vatileaks“ skandalą, kilusį pernai dėl šimtų konfidencialių popiežiaus dokumentų nutekinimo. Per šį skandalą į viešumą iškilo kai kurios numanomos intrigos ir korupcijos atvejai Vatikano koridoriuose.

Benediktas sakė, kad gyvens „užsidaręs nuo pasaulio“ kaip „paprastas piligrimas“ savo gyvenimo paskutinėje kelionėje. Numatoma, kad ateinantį mėnesį jis persikels į buvusį moterų vienuolyną Vatikane ir pasišvęs ramiems apmąstymams bei teologiniams tyrimams. Tačiau Vatikanas taip pat nurodė, kad pontifikas emeritas teiks „sielovados“ patarimus savo įpėdiniui.

Benediktas laikinai gyvena Kastel Gandolfe kartu su savo sekretoriumi Georgu Gaensweinu, kuris kartu dabar yra Popiežiaus namų prefektas, ir keturiais patarnautojais, kurie juo rūpinosi tebebūnant pontifiku.

Pranciškus, kuris anksčiau buvo žinomas kaip Jorge Mario Bergoglio (Chorchė Marijus Bergoljas), jau seniai pažįstamas su Benediktu.

Per 2005 metų konklavą J.M.Bergoglio buvo pagrindinis varžovas Vokietijos kardinolui Josephui Ratzingeriui, galiausiai išrinktam popiežiumi Benediktu XVI. Argentinietis priklausė už pažangesnę socialinę kryptį pasisakančių kardinolų ratui, tačiau, kaip pranešama, per ankstesnius popiežiaus rinkimus galiausiai atsiėmė savo kandidatūrą.

J.Ratzingeris viešumoje elgdavosi santūriai, tačiau J. M. Bergoglio atrodo labiau spontaniškas ir laisviau bendraujantis su žmonėmis. Jis taip pat atsisakė kai kurių pompastiškų popiežiaus tarnystės atributų.

Tuo tarpu vokietis pontifikas buvo labiau linkęs laikytis tradicijų ir per daug nevertino naujovių. Tačiau jų abiejų požiūriai į doktriną labai panašūs, o kai kurie Pranciškaus pareiškimai pirmosiomis dienomis po išrinkimo atrodė tarsi pasiskolinti iš jo pirmtako.

Jie abu griežtai nepritaria gėjų santuokoms, abortams ir eutanazijai.

Kita vertus, Pranciškaus populiarumas įtariai vertinamas kai kuriuose Vatikano sluoksniuose, kur tebėra labai stiprus Benedikto palikimas. Tuo tarpu daugelis eilinių katalikų sakė, kad jiems labiau patinka atviresnis naujojo popiežiaus stilius.

Persikėlęs į rezidenciją Vatikane Benediktas gyvens visai šalia Pranciškaus; Bažnyčiai tai yra netikėta ir kelia rūpesčių.

„Šis pontifikatas bus grindžiamas Benedikto mokymu, - anksčiau pareiškė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Actono religijos ir laisvės studijų instituto ekspertas Samuelis Greggas. - Pastaruosius 25 metus jis buvo pagrindinė intelektuali jėga Bažnyčioje.“

Tačiau kai kuriems žmonėms atrodo, kad popiežių Benediktą jau stengiamasi ištrinti iš atminties.
Vatikane pastarosiomis dienomis pardavinėjamuose atvirukuose matomas besišypsantis Pranciškus, pavaizduotas šalia neblėstančiai populiaraus velionio pontifiko Jono Pauliaus II, tačiau Benedikto atvaizdo juose nėra.

Pasak Vatikano, Benediktas netoliese laukė Pranciškaus; vėliau jiedu kartu pietaus.