Vizitas surengtas kiek vėliau negu planuota dėl netikėtai kilusios smėlio audros, privertusios B.Obamą važiuoti iš Jeruzalės automobiliu su palyda, užuot skridus sraigtasparniu.

Izraelio policija nedelsdama užtvėrė pagrindinius kelius Jeruzalėje, kad aukštų svečių vilkstinė greitai įveiktų septynis kilometrus nuo Karaliaus Dovydo viešbučio iki Prakartėlės aikštės Betliejuje, pakeliui kirsdama Vakarų Kranto saugumo užtvarą.

Drauge su valstybės sekretoriumi Johnu Kerry ir palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu įėjęs į bažnyčią per "Nusižeminimo duris" B.Obama apžiūrėjo puošnias, auksu tviskančias ikonas, o kunigas perskaitė sutikimo palaiminimą, pranešė korespondentai.

Kieme grupė palestiniečių vaikų, laikančių JAV ir Palestinos vėliavas, nusifotografavo su JAV prezidentu, kuris netrukus įšoko į automobilį, ir šis su visa palyda greitai nurūko Jeruzalės link.

B.Obama paskutinę vizito Izraelyje dieną aplankė vienus svarbiausių jo simbolių

 JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį aplankė vienus svarbiausių Izraelio valstybės simbolių - pareiškė pagarbą prie Holokausto memorialo ir šiuolaikinio sionizmo kūrėjo bei nužudyto premjero kapų.

B.Obamos, padedančio vainiką prie memorialo "Yad Vashem" šešiems milijonams žydų, kuriuos išžudė naciai, ir nusilenkiančio pareiškiant pagarbą vaizdai pridėjo dar vieną emocinį aspektą jo trijų dienų vizitui Artimuosiuose Rytuose, kurio metu buvo pademonstruota daug simbolinių gestų ir pareiškta daug raginimų siekti taikos.

B. Obama, kuris buvo užsidėjęs žydų kepurėlę, uždegė amžinąją ugnį prie akmens splokštės virš pelenų, po Antrojo pasaulinio karo paimtų iš mirties stovyklų.

"Galime rinktis: sutikti su blogiu arba įgyvendinti savo iškilmingą pažadą - daugiau niekada", - sakė B.Obama.

Anksčiau, pagal žydų tradiciją, JAV prezidentas padėjo akmenukus ant sionizmo vizionieriaus Theodoro Herzlio, kuris mirė daugiau kaip prieš keturis dešimtmečius, dar prieš Izraelio įkūrimą 1948 metais, ir premjero Yitzhako Rabino, kurį 1995 metais nušovė žydų užpuolikas, nepritaręs jo taikos susitarimams su palestiniečiais, kapų.

Pareigūnai sakė, kad apsilankymais "Yad Vashem" ir nacionalinėse kapinėse Herclio kalne Jeruzalėje buvo siekiama pakoreguoti įspūdį, kurį prezidentas sudarė 2009 metais sakydamas kalbą Kaire, kur jis, kaip atrodė, teigė kad žydų valstybės legitimumas išplaukia iš Holokausto.

Memoriale "Yad Vashem" B.Obama leido suprasti, jog pripažįsta, kad žydų šaknys Šventojoje Žemėje siekia šimtmečių istoriją.

"Čia, jūsų protėvių žemėje, tegu bus pasakyta visam pasauliui: Izraelio valstybė egzistuoja ne dėl Holokausto, bet su stiprios Izraelio žydų valstybės išlikimu toks Holokaustas daugiau niekada neįvyks", - sakė jis.

Vėliau penktadienį B.Obama turi nuskristi į Jordaniją deryboms su karaliumi Abdullah, kuris yra JAV sąjungininkas ir su kuriuo bus aptarta virtinė problemų, tarp jų - pilietinis karas kaimyninėje Sirijoje ir įstrigęs Izraelio ir palestiniečių taikos procesas.