Praeitą penktadienį JAV paskelbė planus Aliaskoje dislokuoti 14 naujų priešraketinių gaudomųjų naikintuvų ir atsisakyti planų kurti naują gaudomąjį naikintuvą, kuris turėjo būti dislokuotas Vidurio Europoje. Apie šį sprendimą paskelbta po to, kai Šiaurės Korėja pragrasino surengti prevencinį branduolinį puolimą.

Vašingtonas ir Maskva seniai nesutaria dėl priešraketinio skydo Europoje. Rusija teigia, kad jis pakenks šalies saugumui. JAV tvirtina, kad skydas bus nukreiptas prieš Šiaurės Korėją ir Iraną, o ne prieš Rusiją.

Į JAV pranešimą apie naujus planus Rusija iš pradžių reagavo kritiškai. Ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas teigė, kad planuojami pakeitimai įnešė naują elementą į JAV ir Rusijos nesutarimus, ir pasisakė už tolesnį dialogą.

"Nėra užtikrinto atsakymo į klausimą, kokias pasekmes tai gali turėti mūsų saugumui, - reporteriams sakė S. Riabkovas. - Nerimo priežastys nebuvo pašalintos, bet reikia dialogo - toks yra mūsų interesas ir mes teigiamai vertiname tai, kad ir amerikiečių pusė, atrodo, nori tęsti šį dialogą".