TEPCO priklauso branduolinė jėgainė Fukušimoje, kurioje po cunamio 2011 m. kovą įvyko avarija.

Atstovo spaudai teigimu, žiurkė galėjo būti kalta dėl elektros dingimo, tačiau reikia atlikti išsamesnį tyrimą.

Praėjusį pirmadienį išsijungė branduolinio kuro keturių aukštų sandėlių vėsinimo sistema. Trečiadienį anksti ryte elektros tiekimą į visus devynis įrenginius atnaujino.

2011 m. kovo 11-osios žemės drebėjimas ir cunamis smarkiai apgadino Fukušimos branduolinę jėgainę, po nelaimės įvyko radiacijos nuotėkis. Ši avarija vadinama didžiausia katastrofa, susijusia su branduolinėmis jėgainėmis nuo Černobylio avarijos laikų. Elektros dingimas dar kartą priminė, kad avarijos padariniai toli gražu nepašalinti. Manoma, kad prireiks nevieno dešimtmečio, kol bus sustabdyti Fukušimos reaktoriai.

Padėtis pavojinga

Šis incidentas tapo priminimu, jog padėtis Fukušimos jėgainėje išlieka pavojinga, praėjus dvejiems metams po cunamio, dėl kurio padarinių išsilydė trijų reaktorių šerdys, o jūroje ir ore pasklido radioaktyvūs teršalai, privertę evakuoti dešimtis tūkstančių žmonių.

"Įtariame, kad smulkus gyvūnas galėjo sukelti trumpąjį jungimą elektros skydinėje", dėl ko išsijungė panaudotų branduolinio kuro strypų saugyklų aušinimo sistemos, sakė TEPCO atstovas.

"Tiksliai nežinome, kas nutiko, tačiau galime pasakyti, kad (avarijos) vietoje matėme žuvusio gyvūno kūną po elektros pultu, - pridūrė jis. - Savo tyrime sutelksime dėmesį, kad būtų neabejotinai patvirtinta, ar trumpąjį jungimą sukėlė šis gyvūnas."

TEPCO paskelbtoje nuotraukoje matomas apie 15 centimetrų ilgio žiurkė.

Tas elektros pultas buvo laikinas, įrengtas viename automobilyje, o jį ketinama pakeisti nuolatine skydine, pažymėjo TEPCO, nenurodydama, per kiek laiko bus atlikti tie darbai.

Ši krizė įvyko pirmadienio vakarą, kai elektra išsijungė pastate, kuris naudojamas kaip valdymo centras šalinant branduolinės avarijos padarinius ir demontuojant reaktorius.

Antradienio popietę elektros tiekimas buvo iš dalies atkurtas, tačiau gedimas buvo visiškai pašalintas tik praėjus 29 valandoms.

2011-ųjų gruodį TEPCO ir vyriausybė pareiškė, kad sugedę reaktoriai yra "šaltojo uždarymo būklėje". Pasak komentatorių, šis apibūdinimas buvo rūpestingai parinktas, siekiant sudaryti įspūdį, kad padėtis pažeistuose jėgainės blokuose normali, nors reaktoriai yra taip smarkiai apgadinti, jog jų būklę sunku nusakyti įprastais terminais.

Pareigūnai tvirtina, kad valdo padėtį ir kad reaktoriai nebeskleidžia į aplinką didelių radioaktyvių teršalų kiekių .

"Nors nuo krizės pradžios praėjo jau dveji metai, TEPCO tebedirba labai prastai", - Tokijo universiteto branduolinės energetikos priežiūros profesorius Muneo Morokuzu sakė naujienų agentūrai AFP.

"Smulkaus gyvūno sukeltas trumpasis jungimas nėra neprognozuojamas atvejis", - pažymėjo jis ir pridūrė, kad tokių avarijų įvykdyta daugelyje statybų aikštelių.

"Skydinė, tiekianti elektrą 4-ojo reaktoriaus baseino aušinimo sistemai, bent jau turėjo būti patikimesnė", nes toje saugykloje laikoma daugiau nei 1 100 branduolinio kuro strypų.

Panaudoti kuro strypai turi būti nuolat aušinami, nes jie tebėra smarkiai įkaitę, o išsilydę gali paskleisti daug radioaktyvių teršalų.

TEPCO pabrėžė, kad šis gedimas buvo pašalintas, nespėjęs padaryti didesnės žalos. Bendrovė nurodė, kad temperatūra visuose branduolinio kuro strypų saugyklų baseinuose išliko gerokai žemesnė negu aukščiausia leistina - 65 laipsniai Celsijaus.

Tačiau žurnalistų paklaustas, kodėl nebuvo įrengta atsarginė elektros tiekimo sistema, TEPCO pareigūnas Masayuki Ono anksčiau pripažino, kad padėtis jėgainėje nepakankamai gera.

"Negalime neigti kritikos, kad mūsų priimami sprendimai ir (avarijos likvidavimo darbų) vykdymas nebuvo tobuli", - sakė jis.

Bendrovė pridūrė, kad šiuo metu įrengiama atsarginė elektros sistema strypų saugyklose.

TEPCO pareigūnai sakė, kad aplink reaktorius įrengtuose matavimo postuose didelių spinduliuotės intensyvumo pokyčių nebuvo užfiksuota.

Bendrovė nurodė, kad per šį incidentą nebuvo nutrūkęs sugedusius reaktorius aušinančio vandens tiekimas.

Manoma, kad visas Fukušimos jėgainės uždarymo ir aplinkinių teritorijų išvalymo procesas gali trukti iki keturių dešimtmečių.