Miuziklo „The Rocky Horrow Show“ kūrėjas visada mėgo šokiruoti ir tyčiotis iš konservatyvių pažiūrų seksualumo klausimu.

Jo sukurtas personažas daktaras Frankas N. Furteris sukėlė tikrą ažiotažą daina „Sweet Transvestite“. Tačiau pats miuziklo autorius ilgą laiką gėdijosi prabilti apie seniai jo širdyje kirbėjusį norą parodyti savo moteriškąją pusę.

„Buvau šešerių su puse, kai savo vyresniajam broliui pareiškiau, jog užaugęs noriu būti princesė iš pasakų. Jo veidą perkreipęs pasibjaurėjimas mane tiesiog sugniuždė. Supratau, kad niekada nebegalėsiu to pakartoti garsiai“, - pasakoja skandalingasis menininkas.

Richardas O'Brienas
R. O‘Brienas savo norą slėpė net 50 metų. „Bet juk negalima tiesiog užsimerkti ir apsimesti, jog to nėra“, - argumentuoja kūrėjas. Taigi prieš dešimt metų menininkas pradėjo vartoti moteriško hormono – estrogeno – papildus ir yra labai patenkintas rezultatais.

„Jis slopina mano vyriškumą, mintantį testosteronu, ir man tai labai patinka. Manau, kad tam tikra prasme pasidariau geresnis žmogus, švelnesnis ir ramesnis. Pirmą kartą gyvenime priaugau truputį svorio, kuo esu be galo patenkintas“, - atvirauja R. O‘Brienas.

Menininkui pradėjo augti krūtys. Tačiau jis negalvoja apie drastiškus išvaizdos pokyčius ir lyties keitimo operacijos darytis neketina.

„Nenoriu apsimetinėti tuo, kuo nesu. Aktorius Antonas Rodgersas sakė, jog esu trečiosios lyties. Manau, kad šis terminas labai tinkamas. Man toks statusas labai prie širdies. Esu įsitikinęs, kad mes balansuojame ant moteriškumo ir vyriškumo ribos. Yra žmonių, užprogramuotų būti vyrais, yra tokių, kurie užprogramuoti būti moterimis. Tačiau dauguma mūsų balansuoja. Pavyzdžiui aš esu 70 proc. vyras ir 30 proc. moteris“, - samprotauja kūrėjas.

Richardas O'Brienas
R. O‘Brieno mintis apie lytiškumo neapibrėžtumą daugelį gali šokiruoti, tačiau yra ir ją pagrindžiančių mokslinių tyrimų. Kembridžo universiteto psichologijos profesorė Melissa Hines tvirtina, jog egzistuoja daugiau nei tradicinės dvi – vyriškoji ir moteriškoji – lytys.

„Manau, kad šioje srityje atlikti tyrimai byloja priešingai. Egzistuoja daugiau nei dvi lytys, jų yra daugiau. Yra ne viena lyties samprata. Individas gali skirtingai suvokti savo lytinę tapatybę priklausomai nuo to, kaip – vyru ar moterimi – jis jaučiasi“, - aiškina specialistė.

KCL koledžo psichiatrijos instituto profesorius Dineshas Bhugra laikosi kiek kitokios nuomonės. Anot jo, nors žmogus ir gali jaustis ne vien vyru ar moterimi, realybė tokia, kad jis gimė būdamas vienas iš minėtųjų dviejų.

„Būtina atskirti lyties ir lytiškumo sąvokas. Lytis – biologinė sąvoka. Lytiškumas – socialinis konstruktas. Drįstu teigti, jog mūsų elgesį lemia socialiniai lytiškumo aspektai“, - mano D. Bhugra.

Richardas O'Brienas