Savo, kaip valstybės vadovo, pirmojoje kalboje Xi Jinpingas paragino „toliau realizuoti didį kinų tautos ir kinų svajonės atgimimą“, ir išdėstė kariniu atžvilgiu stipresnės šalies su geresniais nei bet kada gyvenimo standartais viziją.

Jo 25 minučių kalba baigėsi parlamento susitikimas, kuriame Xi Jinpingas buvo paskirtas valstybės vadovu, o Li Keqiangas – premjeru. Šiuos postus jie užėmė keturi mėnesiai po to, kai buvo paskirti į aukščiausius postus valdančiojoje Komunistų partijoje, kurie ir yra tikrasis jų galios šaltinis.

Ir Xi Jinpingas, ir Li Keqiangas laikėsi seniai priimto partijos konsensuso, kad reikia ekonominių reformų augimui užtikrinti, tuo pačiu didinant karinę galią ir vengiant politinių permainų, kurios galėtų kelti grėsmę partijos valdžiai.

Analitikai sako, kad Xi Jinpingo „didžio atgimimo“ koncepcija yra šūkis, sumanytas taip, kad patiktų daugeliui, bet – be jokių tvirtų įsipareigojimų vykdyti konkrečias reformas.

Li Keqiangas, kuris dabar bus atsakingas už kasdienį vyriausybės darbą, sakė, kad „pastovaus ekonomikos augimo išlaikymas“ ir maždaug 7,5 proc. metinis bendrojo vidaus produkto augimas ateinantį dešimtmetį bus pagrindinis jo administracijos prioritetas.

Tačiau tai pasiekti bus sunku, sakė jis. Pernai Kinijos ekonomika augo mažiausiai per daugiau kaip dešimtmetį, nes sumažėjo paklausa pagrindinėse eksporto rinkose.

Nei Xi Jinpingas, nei Li Keqiangas nepaminėjo sisteminių politinių reformų. Tačiau premjeras sakė, kad Kinija paskelbs kažkokių permainų planą savo prieštaringai vertinamai „perauklėjimo“ darbo stovyklų sistemai, kurioje žmonės be jokio teismo gali būti kalinami iki ketverių metų.

Jis taip pat pažadėjo pagal vajų prieš švaistymą sumažinti vyriausybės darbuotojų skaičių, bet detalių ir vėl nepateikė.

„Tonas tikrai yra konservatyvus, – apie Xi Jinpingo kalbą sakė Honkongo universiteto Kinijos politikos ekspertas Josephas Chengas. – Sunku tikėtis rimtų politinių reformų artimoje ateityje“.

Jeanas-Pierre'as Cabestanas, politologijos profesorius Hongkongo baptistų universitete, sakė, kad Xi Jinpingo komentarus galima interpretuoti labai įvairiai.

„Nematėme daug detalių analizių dėl to, kokia galėtų būti kinų svajonė“, – sakė jis.

Pasak jo, kai kas šalies ginkluotosiose pajėgose turi „daug agresyvesnę“ viziją dėl „kinų svajonės“, o kiti tai laiko „kultūrinio renesanso idėja, deramo Kinijos statuso pasaulio politikoje susigrąžinimu ir klestėjimo atkūrimu“.