Pranciškus apibūdino savo emocijas, kurios apėmė jį, kai tik buvo išrinktas trečiadienį slaptoje konklavoje Siksto koplyčioje.

Savo jausmus popiežius atskleidė per audienciją šimtams iš viso pasaulio Vatikane susirinkusių žurnalistų, kuriems jis paaiškino, kad pasirinkęs vardą pagal Pranciškų Asyžietį – šventąjį, kuris laikomas taikos, asketiškumo ir tarnystės vargšams simboliu.

Argentinietis, prieš tapdamas Pranciškumi buvęs Jorge Mario Bergoglio, pasakojo, kaip greta jo sėdėjo Brazilijos kardinolas Claudio Hummesas, San Paulo arkivyskupas emeritas.

„Jis apkabino mane, pabučiavo mane ir pasakė man neužmiršti vargšų. Tas žodis man įstrigo čia“, – pasakė jis rodydamas sau į galvą.

„Iš karto pamaniau apie Pranciškų Asyžietį“, – pridūrė popiežius.

Jis pabrėžė, kad Pranciškus buvo „vargšas žmogus, taikos žmogus, Kūriniją mylėjęs ir saugojęs žmogus. Šiuo metu mūsų santykiai su Kūrinija nėra labai geri“.

Popiežius pridūrė: „kaip aš norėčiau vargingos Bažnyčios (tarnaujančios) vargšams!“.

Po savo netikėto išrinkimo trečiadienį naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas pasiuntė aiškią žinią, kad jo pontifikatas bus kitokio stiliaus negu praeitą mėnesį atsistatydinusio Benedikto XVI.

Tą patį vakarą, kai buvo išrinktas, jis atsisakė važiuoti popiežiaus limuzinu ir įsėdo į autobusą kartu su jį išrinkusiais kardinolais.

Kitą dieną jis grįžo į Bažnyčios viešbutį, kuriame buvo apsistojęs prieš konklavą, ir pareiškė pats apmokėsiąs savo sąskaitą.

Itališkai sakytoje savo kalboje, kurios didelė dalis nebuvo parašyta iš anksto, pontifikas sakė, kad katalikai privalo atminti, jog Jėzus, o ne popiežius, yra Bažnyčios širdis.

Pranciškus perima 1,2 mlrd. pasaulio katalikų bendruomenės vairą krizės laikais, kai Bažnyčią krečia pedofilijos skandalai, tai pat skandalai, susiję su numanomomis Vatikano biurokratijos intrigomis ir korupcija.

Jis pažymėjo, kad Bažnyčia, kaip ir bet kuri kita institucija, turi savo „dorybių ir nuodėmių“, taip pat ragino žurnalistus, kad atlikdami savo darbą sutelktų dėmesį į „tiesą, gėrį ir grožį“.

Popiežius Pranciškus aplankys atsistatydinusį Benediktą XVI

Popiežius Pranciškus kovo 23 dieną pirmąkart po savo išrinkimo aplankys atsistatydinusį pirmtaką Benediktą XVI, šeštadienį pranešė Vatikanas.

Naujasis popiežius, buvęs Argentinos kardinolas Jorge Mario Bergoglio, sraigtasparniu nuskris į pontifikų vasaros rezidenciją Kastel Gandolfą, kur Benediktas gyveno nuo savo istorinio atsistatydinimo praeitą mėnesį.

Abu dvasininkai kartu pietaus toje rezidencijoje netoli Romos, nurodė Vatikanas.

85 metų Benediktas tapo pirmuoju per pastaruosius 700 metų popiežiumi, atsistatydinusiu po aštuonerius metus trukusio pontifikato, sakydamas, kad dėl pašlijusios sveikatos nebepajėgia tinkamai atlikti savo pareigų.