„Pažiūrų srityje – seksualinės moralės, abortų ir kontracepcijos klausimais – kažkokių svarbesnių pokyčių iš Pranciškaus tikėtis neverta“, - sakė žinovas, pridurdamas, kad Jorge Bergoglio nuostatos homoseksualumo atžvilgiu „apskritai yra siaubingos“. Tačiau, jo teigimu, J. Bergoglio biografijoje yra faktų, liudijančių, kad pačius homoseksualus jis vertina pakančiau, negu patį reiškinį.

Eksperto manymu, popiežiui Pranciškui nepavyks išvengti Kurijos reformų. Šiuo atveju jam teks pasitelkti į pagalbą valdymo srityje patirties turinčius kolegas. Žinoma, jam reikės ir naujų žmonių. Labai tikėtina, kad popiežius įves tvarką nuolat konsultuotis su Bažnyčios atstovais iš viso pasaulio.

„Tokia plataus masto Kurijos reforma automatiškai decentralizuotų popiežiaus valdžios galias ir katalikų pasaulyje daug ką pakeistų, - sakė H. Feichtlbaueris. – Mano nuomone, būtų neblogai, jeigu vietinės, regioninės ir kontinentinės Vyskupų konferencijos įgytų daugiau įtakos“.

Ekspertas sako esąs nepatenkintas konklavos sprendimu išrikti popiežiumi šį dvasininką: „Pirmiausia, smarkiai nusivyliau sužinojęs, kad naujasis popiežius yra iš Lotynų Amerikos. Mane taip pat nustebino faktas, kad juo tapo ne kandidatas iš Brazilijos, kurį taip mėgo Kurija, o argentinietis, kurio biografiją, be to, temdo tamsi dėmė.“

Maža to, jį pribloškė ir vardas, kurį pasirinko naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas, ir tas faktas, kad prieš aštuonerius metus jis jau pretendavo į Šventąjį sostą. Leidinio teigimu, tuomet, 2005 metais, Jorge Bergoglio buvo vienintelis rimtas Josepho Ratzingerio varžovas.

Kalbant apie prieštaringą pontifiko praeitį (J. Bergoglio kaltinamas sąmokslu su Argentinos chunta, pagrobusia du dvasininkus jėzuitus), ekspertas pataria neskubėti su išvadomis: „Visa ši istorija labai paini“. Pats J. Bergoglio neigė, kad išdavė dvasininkus. „Manau, kad ši tema ne kartą buvo aptarinėjama konklavoje ir J. Bergoglio sugebėjo įtikinti kardinolus, jog šie kaltinimai yra nepagrįsti“, - mano Vatikano specialistas. Tiesa, didelė tikimybė, kad J. Bergoglio gailėjosi dėl to, kas įvyko, pridūrė H. Feichtlbaueris.

Kol kas neaišku, ar Vatikanas pradės šios istorijos tyrimą, tačiau naujasis popiežius pasielgtų teisingai, jeigu paskelbtų oficialią savo poziciją šiuo klausimu, mano ekspertas. „Juk šios temos pasaulis tikrai neignoruos“, - pažymėjo jis.