Vatikano atstovas Federikas Lombardis, norėdamas užkirsti kelią bet kokiai galimai painiavai, pažymėjo, kad prancūzų kardinolas Žanas Luji Toranas, kuris paskelbė naujojo popiežiaus vardą pasauliui, pasakė tik "Pranciškus". Taip parašyta ir pirmajame Vatikano biuletenyje apie naująjį popiežių.

Būtent tokį vardą pasirinko pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos Jorge Mario Bergoglio.

"Pranciškumi I jis taps po to, kai turėsime Pranciškų II", - sąmojingai pridūrė F.Lombardi.

"Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Franciscum", - trečiadienį vakare paskelbdamas naujojo pontifiko vardą pasakė Vatikano protodiakonas, kuris - kas svarbu - nepridėjo žodžio "Primum" ("Pirmasis").

Popiežius bus Pranciškus iki tol, kol koks nors kitas pontifikas pasivadins Pranciškumi II, žinoma, jeigu taip iš viso atsitiks. Nuo to momento dabartinis 1,2 mlrd. pasaulio katalikų lyderis įeitų į istoriją kaip Pranciškus I.

Pirmasis popiežius, prie savo vardo pridėjęs žodį "Pirmasis", buvo kardinolas Albino Luciani (Albinas Lučanis), kuris 1978-aisiais pasivadino Jonu Pauliumi I.

Popiežių vardai jau daug amžių yra neatsiejami nuo Bažnyčios lyderių tais vardais palikimo.

J.M.Bergoglio sprendimas tapti pirmuoju popiežiumi vardu Pranciškus laikomas labai reikšmingu.

Šis vardas asocijuojasi su šv.Pranciškaus Asyžiečio, 13-ajame amžiuje gyvenusio pranciškonų ordino įkūrėjo ir nusižeminimo simbolio, palikimu.

Jis taip pat primena 16-ajame amžiuje gyvenusį Pranciškų Ksaverą, kuris buvo vienas jėzuitų ordino steigėjų. Šis ordinas, kuriam priklauso ir naujasis popiežius, garsėja mokslingumu.

Kai kurie keistesni istoriniai popiežių vardai neišpopuliarėjo. Tarp tų vardų, kurie niekada nebuvo pasirinkti daugiau nei vieną kartą, yra Simplicijus ir Hilarijus.