Vaikais naudojamasi kaip palydovais, sargybiniais, informatoriais ir kovotojais, o kai kuriais atvejais - ir gyvaisiais skydais, pranešime teigė Didžiosios Britanijos organizacija.

„Save the Children“ duomenimis, 2 mln. vaikų Sirijoje būtina skubi pagalba.

Dvejus metus trunkantis konfliktas paveikė visas vaikų gyvenimo puses.

Turkijos mokslininkai nustatė, kad trys iš keturių Sirijos vaikų, kuriuos apklausė, per kovas yra netekę mylimo žmogaus, sakoma pranešime.

Daugelis neteko priėjimo prie sveikatos apsaugos, o gyvenimo sąlygos maksimaliai padidina riziką dėl ligų. Šeimoms trūksta maisto atsargų.

Vaikai neteko ir teisės į mokslą. Apie 2 tūkst. mokyklų buvo apgadinta per kovas arba tapo laikinomis prieglaudomis namų netekusiems gyventojams.

Vaikai Sirijoje yra konflikto "pamirštos aukos, kurios susiduria su mirtimi, traumomis ir kančiomis, iš jų atimta teisė į pagrindinę humanitarinę pagalbą", teigiama pranešime.

„Save the Children“ kreipėsi dėl tarptautinės pagalbos, tačiau pridūrė, kad: "Vienintelis kelias nutraukti jų kančias yra užbaigti karą".

Sirijoje žuvo ES delegacijos pareigūnas

Per raketos ataką Damasko priemiestyje žuvo Europos Sąjungos (ES) delegacijos Sirijoje narys, skelbia BBC.

Pasak ES įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton, ES politikos pareigūnas Ahmad Shihadeh žuvo Darajos rajone, esančiame į pietvakarius nuo sostinės.

Jis gyveno šioje teritorijoje. Antradienį nelaimės metu jis teikė humanitarinę pagalbą bendruomenei, teigiama C. Ashton pranešime.

C. Ashtonne pasakė, kas, ES manymu, atsakingas už pareigūno mirtį.

Tačiau opozicijos aktyvistų tinklas "Local Co-ordination Committees" informavo, kad antradienio naktį į Darajos rajoną buvo paleistos dvi raketos.

Be kita ko, pranešama, kad miestelis trečiadienį buvo aršiai atakuojamas vyriausybės pajėgų artilerijos ir raketų ugnimi, į teritoriją pasiųstas karinių pajėgų iš netoliese esančio oro uosto pastiprinimas.

"Siunčiu nuoširdžią užuojautą (A. Shihadeho) šeimai ir draugams bei kitiems delegacijos nariams, - teigė K. Ešton. - A. Shihadehas mirė teikdamas humanitarinę pagalbą Darajos bendruomenei. A. Shihadehas buvo žinomas dėl savo drąsos ir pasiaukojimo".

Sirijos režimas skundžiasi dėl Vakarų pagalbos sukilėliams

Sirijos režimas skundžiasi dėl Vakarų pagalbos opozicijai. Valstybinė naujienų agentūra "Sana" pranešė, kad Užsienio reikalų ministerija nusiuntė atitinkamą laišką Jungtinių Tautų (JT) generaliniam sekretoriui Ban Ki Moonui ir Saugumo Tarybos pirmininkui.

Tai, kad kai kurios valstybės ketina tiekti opozicijai "nemirtiną karinę įrangą", yra dar vienas įrodymas, jog jos remia ginkluotus sukilėlius. Laiške taip pat rašoma, kad didžioji dalis pastarųjų ginklų siuntų pateko į islamistinio Al Nusros fronto rankas.

Tuo tarpu režimo priešininkai praneša apie ginkluotą konfliktą tarp skirtingų šeimų klanų Kardahoje, Sirijos prezidento Basharo al Assado gimtajame kaime. Per jį esą žuvo apie 30 žmonių.

Anot duomenų, smurtą sukėlė vieno prezidento pusbrolių, vadovavusių režimui ištikimam sukarintam daliniui, mirtis.

Opozicinių grupuočių teigimu, jis buvo nužudytas savo patikėtinio praėjusį savaitgalį po ginčo dėl pinigų. Kitais pranešimais, jis patikėtinių buvo išduotas sukilėliams, kurie jį ir nužudė.

Konflikte Kardahoje dalyvavo alavitų šeimų klanų - Othmanų, Al Cheirų, Kanaanų, Shalishų ir Assadų - atstovai.

Prezidentas B. al Assadas priklauso alavitų religinei mažumai. Dauguma sirų išpažįsta sunitiškąjį islamą.