Dienraščio "Granma" paskelbtame straipsnyje F.Castro rašo, kad praėjusią savaitę miręs H.Chavezas buvo "neužmirštamas draugas", kuris "net pats nesuprato, koks didis jis buvo".

"Nors žinojome, kad jo sveikatos būklė kritinė, ši žinia (apie H.Chavezo mirtį) buvo skaudus smūgis", - revoliucijos lyderis pažymėjo savo trumpame straipsnyje.

86 metų F.Castro pridūrė, kad jam ir H.Chavezui "teko privilegija dalytis tokiais pačiais socialinio teisingumo idealais ir padėti išnaudojamiesiems. Vargšai yra tokie patys visame pasaulyje".

H.Chavezas mirė kovo 5-ąją, po ne vienerius metus trukusios kovos su vėžiu. Kuboje jam buvo atliekamos operacijos ir kitoks gydymas.

Jo mirtis tapo skaudžiu smūgiu Havanai, kuri ilgiau nei dešimtmetį buvo smarkiai priklausoma nuo Venesuelos pigiai parduodamos naftos ir palankių prekybos sąlygų, padedančių išsilaikyti Kubos ekonomikai.

Abi šalys taip pat buvo artimos ideologiškai; jas dažnai suvienydavo bendra JAV ir pasaulinio kapitalizmo kritika.

Ugningo būdo kairiųjų pažiūrų H.Chavezas buvo laikomas Fidelio Castro revoliucinių tradicijų tęsėjų, nors veteranas Kubos lyderis atsisakė prezidento posto 2008 metais, kai pašlijo jo sveikata.

Venesuela paskelbė, kad per 30 dienų surengs rinkimus, kuriuose H.Chavezo pasirinktas įpėdinis Nicolasas Maduro, tapęs laikinuoju prezidentu, susigrums su opozicijos lyderiu Henrique Capriles.

H.Caprilesas, kuris yra Mirandos valstijos gubernatorius, buvo įveiktas H.Chavezo per praeitą spalį vykusius prezidento rinkimus.

Per H.Chaveso laidotuves Venesueloje praeitą savaitę Kubai atstovavo dabartinis prezidentas Raulis Castro, Fidelio jaunesnysis brolis.