Sprogimas driokstelėjo prie griežtai saugomos ministerijos pagrindinių vartų. Talibano kovotojai nedelsdami pareiškė, kad ši ataka surengta tokiu laiku, jog taptų perspėjimu Ch.Hageliui, atvykusiam į Kabulą penktadienio vakarą.

Incidento vietoje vienas krauju aptaškytas afganas karys sakė padėjęs išnešti penkis žmones iš vietos, kur buvo apgadinti keli automobiliai, o ant sienos liko sprogimo žymių.

Po garsaus sprogimo Kabule buvo girdimi šūviai, saugumo pajėgos uždarė gatves aplink išpuolio vietą.

Atakos metu Ch.Hagelis buvo vienoje JAV įstaigoje Kabule, esančioje maždaug už kilometro nuo išpuolio vietos; su juo keliaujantiems žurnalistams buvo pranešta, kad Pentagono vadovui negresia joks pavojus.

"Sekretorius buvo pasitarime, kai įvyko šis incidentas. Pasitarimas tęsėsi kaip planuota ir nebuvo sutrikdytas", - sakė Pentagono vadovo atstovas.

Afganistano gynybos ministerijos atstovas Zahiras Azimi sakė į atakos vietą atvykusiems žurnalistams, kad sprogdintojas atvažiavo dviračiu ir detonavo bombą už 30 metrų nuo pagrindinių ministerijos vartų.

Policijos pranešime sakoma, kad žuvo devyni civiliai, dar 13 žmonių buvo sužeisti, tarp jų du kariškiai, tačiau daugiau detalių nepateikiama.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas sakė naujienų agentūrai AFP: "Ši ataka nebuvo tiesiogiai nutaikyta prieš jį (Ch.Hagelį), tačiau norėjome pasiųsti žinią, kad mes visada esame pajėgūs smogti Kabului - netgi kai ten lankosi aukščiausias JAV gynybos pareigūnas."

Ch.Hagelis atvyko į Kabulą tuo metu, kai tarptautinė koalicija ruošiasi išvesti savo karius iki ateinančių metų pabaigos ir palikti Afganistano saugumo pajėgoms kautis su Talibano sukilėliais, kurie aktyviausiai veikia šalies pietuose ir rytuose.

"Mūsų laukia dideli darbai ir iššūkiai, kai rengiamės atsakingai pereigai", - sakė jis žurnalistams, kartu su juo skridusiems lėktuvu į Kabulą.

"Šią pereigą reikia atlikti gerai, tai reikia padaryti bendradarbiaujant su afganais ir mūsų sąjungininkais", - pridūrė Pentagono vadas.

Ch.Hagelis buvo prisaikdintas prieš dešimt dienų, virš JAV kariuomenės pakibus didelių finansavimo karpymų grėsmei, tačiau jis sakė, kad amerikiečiai suvokia, jog Afganistanas išlieka didelio konflikto zona, kur JAV kariai kaunasi su islamistais kovotojais nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Niujorke ir Vašingtone.

"66 tūkst. mūsų karių tebėra kare, kovos veiksmų zonoje - tokia yra tikrovė, - sakė Ch,Hagelis. - Aš nieko nemenkinu ir nestumiu į pašalį vien dėl to, kad mes galbūt pereiname į naują fazę; mes tebekariaujame Afganistane."

Šiuo metu Afganistane yra iš viso apie 100 tūkst. NATO vadovaujamų tarptautinių pajėgų karių, ir visos kovinės pajėgos turėtų palikti šią šalį iki 2014-ųjų pabaigos.

JAV prezidentas Barackas Obama praėjusį mėnesį paskelbė, kad per metų laikotarpį bus išvesti 34 tūkst. amerikiečių karių, sumažinant perpus dabartinį 66 tūkst. karių JAV kontingentą.

Afganistano pajėgos perima atsakomybę už saugumą visoje šalyje, tačiau daugelis nuogąstauja, jog jos nepajėgs kovoti su Talibanu ir kad šalį gali apimti didesnis nestabilumas.

Rytų Afganistane per mirtininko išpuolį žuvo aštuoni vaikai ir policininkas

Mirtininkui susisprogdinus šeštadienį Rytų Afganistane, žuvo aštuoni vaikai ir vienas policininkas, pranešė pareigūnai, pridūrę, kad šis smūgis buvo nutaikytas prieš afganų ir tarptautines pajėgas.

"Mirtininkas detonavo savo sprogmenis ant kelio prie bendros afganų policijos ir tarptautinių pajėgų patrulių grupės Chosto mieste", - sakoma Chosto provincijos gubernatoriaus pranešime.

Policija nurodė, kad vienas jos pareigūnas žuvo, kai mėgino sugriebti užpuoliką.

"Mirtininkas užpuolikas norėjo smogti bendram patruliui Chosto mieste, tačiau jį atpažino ir sugriebė vienas policininkas", - Chosto policijos greitojo reagavimo dalinio vadas Sardaras sakė naujienų agentūrai AFP.

"Užpuolikas susisprogdino, užmušdamas policininką ir aštuonis vaikus. Dar du vaikai buvo sužeisti", - pridūrė jis.