"Galime tikėtis, kad kongregacija šiandien po pietų balsuos dėl konklavos pradžios datos", - F.Lombardi sakė kalbėdamas apie derybas, kurios prasidės 18 val. ir baigsis 20 val. Lietuvos laiku.

"Konklava bus kitą savaitę. Ji gali būti trečiadienį. Pirmadienį, antradienį, trečiadienį, gal net ketvirtadienį", - sakė F.Lombardi per spaudos konferenciją.

Vatikanas nurodė, kad visi 115 "rinkikų kardinolų", balsuosiančių konklavoje jau yra Romoje.

Paskutinis rinkikas, Jeanas-Baptiste'as Phamas Minhas Manas iš Vietnamo, atvyko ketvirtadienį ir, kaip ir jo kolegos, iškilmingai prisiekė neatskleisti, apie ką tariasi kardinolai iki konklavos.

Susirinkę penktadienį kardinolai oficialiai balsavimu patvirtino priežastis, dėl kurių du rinkikai negali dalyvauti konklavoje - tai sergantis Indonezijos kardinolas Julius Darmaatjadja ir britų kardinolas Keithas O'Brienas, kuris pasitraukė dėl "netinkamų kunigui veiksmų".

Katalikų kardinolų susirinkimai, pradėti pirmadienį, yra tam tikras formalumas prieš konklavą naujam popiežiui išrinkti.

Kardinolai retu Katalikų Bažnyčios tarpuvaldžiu kalba apie reformas

 Katalikų kardinolai pasinaudojo reta galimybe per derybas, kurios tęsiasi ir penktadienį, pareikšti savo nusiskundimus Vatikanui, - kai dar nėra naujo popiežiaus, kuriam reiktų paklusti, ir nėra tokio ankstesnio popiežiaus, kurio reikėtų gedėti.

Kardinolų susitikimai prieš konklavą naujam popiežiui išrinkti paprastai būna formalumas, tačiau šį kartą reikalai pakrypo visiškai kita linkme.

Už uždarų durų vykstančius susitikimus saugo kardinolų duodama slaptumo priesaika, bet permainų reikalaujantys balsai po pirmojo nuo viduramžių popiežiaus atsistatydinimo stiprėjo.

Vatikano atstovas Federico Lombardi nedaug ką pasakė apie pirmadienį prasidėjusius kardinolų susitikimus, vadinamąsias generalines kongregacijas, ir priminė kardinolams, kad jie turėtų siekti "didesnio susimąstymo ir diskretiškumo".

Tačiau F.Lombardi yra sakęs, kad dažnai būdavo keliamas Romos kurijos - Katalikų Bažnyčios administracijos - ir jos sąveikos su Bažnyčia visame pasaulyje klausimas.

Vokiečių kardinolas Walteris Kasperis turbūt buvo tiesiausias - prieš įslaptinimą jis Italijos dienraščiui "La Repubblica" sakė, kad atėjo laikas "horizontalesnei vyriausybei" ir Bažnyčios hierarchijos pertvarkymui.

"Kurija turi būti pakeista iš pagrindų", - interviu sakė W.Kasperis ir pridūrė: "Kaip ir žodžio reforma, privalo būti ir antras (dalykas): skaidrumas".

Tokie kardinolai kaip W.Kasperis ragino derybas tęsti ilgiau, kad būtų daugiau laiko diskusijoms, kurios iš esmės galėtų suformuluoti darbotvarkę naujajam popiežiui, bet Italijos žiniasklaida praneša, kad daug italų kardinolų ima nekantrauti.

Prieš tai, kai trečiadienį staiga sustabdė kasdienes trumpas spaudos konferencijas, amerikiečių kardinolai sakė, kad taip pat pritaria platesnėms deryboms dėl Bažnyčios.

"Kai kas nori daugiau diskusijų šiais klausimais. Gali būti tokių, kurie yra šiek tiek nekantresni", - žurnalistams sakė Danielis DiNardo, Galvestono-Hjustono Teksase arkivyskupas.

"Manau, kad mums reikia atidžiai pažvelgti į Kurijos pastarųjų metų darbą", - sakė jis ir paragino efektyviau valdyti Vatikaną.

Bostono arkivyskupas Seanas O'Malley, kuris yra laikomas galimu kandidatu į popiežius, sakė: "Katalikiškajame pasaulyje tikrai vyksta daug svarstymų dėl Katalikų Bažnyčios valdymo ir to, kaip jį pagerinti".

JAV teologas Anthony Padovano italų dienraščiui "Il Fatto Quotidiano" sakė: "Kardinolai nori svaresnio žodžio priimant sprendimus dėl Bažnyčios".

"Jie nori stipresnio vyskupų sinodo ir didesnio vaidmens šalių vyskupų konferencijoms", - pridūrė jis.