Vykstant atsisveikinimo ceremonijoje Karakaso karo akademijoje, pareigūnai pradėjo politinį valdžios perėmimo procesą, paskelbdami, kad viceprezidentas Nicolas Maduro penktadienio vakarą bus prisaikdintas eiti prezidento pareigas ir "paskelbs rinkimus".

Tačiau atsisveikinimas su H.Chavezu taip pat buvo pratęstas: N.Maduro sakė, kad prezidento palaikai bus pašarvoti dar bent septynias dienas po valstybinių laidotuvių penktadienį.

Buvęs oro desantininkas, kurio socialistinė revoliucija žavėjo vargšus ir kėlė įtūžį turtingiesiems, bus balzamuotas "kaip Ho Chi Minhas (Ho Ši Minas), Leninas and Mao (Zedongas)" bei "amžinai" laikomas stikliniame karste", sakė N.Maduro.

Viceprezidentas nurodė, kad velionio lyderio kūnas bus perkeltas į "Kalnų kareivines" Sausio 23-osios lūšnyne, kurios buvo H.Chavezo palaikymo tvirtovė, tačiau dabar pertvarkomos į Revoliucijos muziejų.

Ten H.Chavezas 1992 metų vasario 4-ąją suplanavo nesėkmingą perversmą prieš prezidentą Carlosą Andresą Perezą. H.Chavezo areštas pavertė jį didvyriu ir nulėmė pergalę 1998 metų prezidento rinkimuose.

Tačiau N.Maduro užsiminė, kad H.Chavezo palaikai kada nors gali būti perkelti kitur. Laikinasis valstybės vadovas tikriausiai atsižvelgs į spaudimą perkelti mirusio prezidento palaikus į nacionalinį panteoną, šalia Lotynų Amerikos nepriklausomybės kovų didvyrio Simono Bolivaro.

Nors N.Maduro nurodė, kad prezidento kūnas bus perkeltas į kareivines penktadienį, vienas įtakingas ministras vėliau sakė, kad H.Chavezas dar savaitę bus pašarvotas Karo akademijoje.

Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello sakė, kad N.Maduro bus oficialiai prisaikdintas laikinuoju prezidentu penktadienį 19 val. vietos (2 val. 30 min. Lietuvos) laiku) ir kad jis "paskelbs rinkimus".

Nacionalinei rinkimų tarybai bus pavesta nustatyti rinkimų datą. Pagal konstituciją, rinkimai turi įvykti per 30 dienų po lyderio mirties.

H.Chavezo kūnas guli pašarvotas pusiau atvirame, stiklu uždengtame karste Karo akademijos salėje, aprengtas žalsva karine uniforma, su užrištu juodu kaklaraiščiu ir raudona berete, tapusia jo 14 metų trukusio valdymo simboliu.

Vyriausybė nurodė, kad daugiau nei 2 mln. žmonių nuo trečiadienio atėjo paskutinį kartą pamatyti savo didvyrio, kurio socializmas, finansuojamas už parduotą nafta gaunamomis lėšomis, pelnė prezidentui draugų ir priešų šalyje bei užsienyje. Daugelis stovėjo eilėje visą naktį.

"Jis čia, tačiau mano Vadas yra nemirtingas", - sakė 49 metų prekeivis Saulis Mantano, ant kurio skrybėlės buvo užrašytas H.Chavezo vardas ir pavaizduota Venesuelos vėliava.

"Nenorėjau jo pamatyti mirusio, tačiau dabar tokia tikrovė", - pridūrė jis.

Kariai ir civiliai, daugelis vilkintys raudonus drabužius, ėjo pro karstą, stabtelėdami tik kelioms akimirkoms, priglausdami kumštį prie krūtinės arba siųsdami oro bučinius.

Jiems buvo draudžiama fotografuoti arba neštis mobiliuosius telefonus.

H.Chavezo kūnas guli apjuosta raudona juosta su užrašu "milicija" - taip vadinamos 120 tūkst. narių turinčios civilinės pajėgos, kurias prezidentas įkūrė, vykdydamas savo Bolivaro revoliuciją.

Keturių žmonių garbės sargyba budi prie karsto, prie kurio stovi keturios aukštos žvakidės, o priešais jį padėtas auksinis kardas.

"Pamatyti jį buvo labai įspūdinga. Tai prikėlė visus prisiminimas, ką jo dėka esame nuveikę kartu per 14 metų", - sakė 34 metų vairuotojas Chanelis Arroyo.

Šalies žmonės pagerbė H.Chavezą, trečiadienį lydėdami jo karstą Karakaso gatvėmis, praėjus parai po 58 metų lyderio mirties, pralaimėjus kovą su vėžiu. Raudonus marškinius vilkinčių žmonių jūra mėtė gėles ant karsto.

50 metų N.Maduro nuo šiol vadovaus čavismui - ideologijai, pagal kurią už eksportuojamą naftą gaunamos pajamos buvo nukreipiamos socialinėms programoms.

Tikėtina, kad N.Maduras per rinkimus, kurie turi būti surengti per 30 dienų, susigrums su opozicijos lyderiu Henrique Caprilesu, kuris pralaimėjo H.Chavezui per pernai spalį vykusius rinkimus.