2011 metais Pionerske (Kaliningrado sritis) pastatytam elitiniam kompleksui „Jantar“, kuris pirmiausia skirtas susitikimams su Europos lyderiais rengti, jau reikia remonto. Tam skirtos biudžeto išlaidos gali siekti milijardus rublių, praneša newsru.com.

Prastas žiemos oras stipriai pakenkė Pionersko pakrantei – nuniokoti nauji pakrantę saugantys įrenginiai ir betoninės krantinės pamatai. Ore pakibo žiemos audrų paplautos sunkios gelžbetoninės atramos, kurios paskui save žemyn tempia laiptus. Apgailėtinos būklės netgi gabionai – metaliniai tinklai su akmenimis, skirti krantui sutvirtinti. Metalinis tinklas aprūdijo ir daugelyje vietų sutrūko, todėl akmenys išbyrėjo ant paplūdimio.

„Argi galima taip atlikti kranto sutvirtinimo darbus – juk čia mūsų prezidento rezidencija, - stebisi vietos gyventojai. - Šitiek pinigų sugrūdo į smėlį – milijonus, jeigu ne milijardus. O tikslas taip ir nepasiektas – šlaitai šliuožia į jūrą, o jūra ryja pliažą“.

Baltijos jūros nepasotinamumas vietos valdžiai puikiai žinomas. Su jūra kovoti bandė dar vokiečiai, XX amžiaus pirmoje pusėje sutvirtinę pakrantę mediniais bangolaužiais. Mediniai buvo ir kopose nutiesti takai, kurie, beje, buvo padaryti labai kruopščiai. Vienas toks takas Svetlogorske išliko iki 1965 metų, kai jį visiškai sunaikino devynių balų audra.

Regis, kad šiuolaikinės rusiškos gelžbetoninės krantinės yra silpnesnės. Vieną visiškai naują krantinę šalia penkių žvaigždučių viešbučio Svetlogorske audra visiškai suardė 2012 metų pradžioje, vos tik spėjus ją pastatyti, rašo leidinys „Novyj Kaliningrad“.

O štai „Nezavisimaja gazeta“ primena, kad regioninė valdžia jau seniai žada atlikti kranto sutvirtinimo darbus bent jau kurortinių Svetlogorsko, Zelenogradsko ir Pionersko paplūdimiuose.

Leidinio duomenimis, dabar vietos valdžios atstovai pakrantės sutvirtinimo darbams siūlo skirti penkis milijardus rublių (apie 431 milijoną litų), o gauti juos sritis tikisi iš federalinio biudžeto. Šioje vietoje labai pasitarnaus ir rezidencijos „Jantar“ problemos, galinčios tapti tokių išlaidų pagrindimo koziriu per regiono ir federalinės valdžios atstovų susitikimą, rašo laikraštis.