Milijonus žmonių pražudė nacių įkalinimo ir žudymo mašina, kurios naikinimo mastai buvo daug didesni negu manyta anksčiau, rašo „The Telegraph“.

Iki šiol buvo manoma, kad Holokausto metu buvo nužudyta nuo 5 mln. iki 6 mln. žydų bei dar 6 mln. kitų tautybių žmonių, kuriuos taip pat persekiojo nacių režimas.

Nauji duomenys rodo, jog naciai galėjo nužudyti arba įkalinti nuo 15 iki 20 mln. žmonių. Jie buvo gauti po 13 metų trukusio Holokausto memorialinio muziejaus Vašingtone tyrimo ir pribloškė kai kuriuos Holokausto tyrinėtojus. Šio muziejaus istorikai sudėjo kartu ir studijavo didžiulį kiekį dažnai skirtingų bylų bei Holokausto tyrinėjimų.

„Mūsų tyrimo rezultatai yra šokiruojantys, - laikraščiui „The Independent“ sakė tyrimo direktorius Geoffrey Megargee. – Mes sudėjome skaičius, kurių anksčiau niekas nebuvo surinkęs. Nors stovyklų sistemos buvo pakankamai gerai ištirtos, nemažai jų dar nebuvo tyrinėtos“.

Aušvicas ir Varšuvos getas seniai yra tapę šiurpiais masinio žudymo simboliais, tačiau muziejus nustatė, kad jie tėra dalis plataus tinklo, įkalinusio ir išnaikinusio milijonus žmonių.

Šio tyrimo objektu buvo tapę 42 400 stovyklų ir getų visoje Europoje, įskaitant priverstinio darbo stovyklas ir nacių „globos“ centrus, kuriuose nėščioms moterims prievarta buvo daromi abortai arba jų naujagimiai būdavo nužudomi iš karto po gimimo. Į tyrimą taip pat buvo įtrauktos stovyklos, kalėjimai ir žudynių vietos, kurias naudojo marionetiniai nacių režimai tokiose šalyse kaip Prancūzija ir Rumunija.

Mirties vietų skaičius buvo beveik dvigubai didesnis negu ankstesniais tos pačios institucijos skaičiavimais ir rodė, kad jose galėjo būti nužudyta nuo 15 mln. iki 20 mln. žmonių.

„Šie skaičiai yra kur kas didesni, negu iš pradžių manėme, - sužinojęs naujausius duomenis per vieną interviu teigė Vokietijos istorijos instituto Amerikoje direktorius Hartmutas Berghoffas. – Žinojome, koks siaubingas gyvenimas buvo stovyklose ir getuose, bet šie skaičiai yra neįtikėtini“.